Reklama

Orzo z krewetkami i chorizo

Orzo z krewetkami i chorizo

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Obierz i drobno pokrój czosnek, pokrój w plastry chorizo. Drobno pokrój listki bazylii.

Podgrzej połowę oliwy w garnku o grubym dnie. Smaż czosnek i chorizo przez 3 minuty. Następnie rozpuść powstały w garnku sos dodając octu.

Dodaj przecier pomidorowy i 300 ml wody. Następnie makaron. Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj przez 10 do 15 minut, lub do momentu, gdy orzo będzie al dente. Mieszaj od czasu do czasu, aby całość nie przywierała do dna.

Rozłóż pomidorki koktajlowe na blasze do pieczenia, skrop pozostałą oliwą i dopraw. Piecz przez 10 minut, lub do momentu, gdy będą miękkie.

 

Wypróbuj inne przepisy z krewetkami.

 

Składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g dobrej jakości chorizo
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z sherry
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 300 g makaronu orzo
  • 200 g pomidorków koktajlowych, na gałązce
  • 400 g dużych ugotowanych krewetek w pancerzach
Reklama
Polub nas na Facebooku