Reklama

Ostrygi po kantońsku

Ostrygi po kantońsku

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

Słowo "ostryga" po kantońsku brzmi podobnie do "pomyślności", więc ostrygi często znajdują się w noworocznym menu. Podczas podgrzewania pilnuj, by ich nie rozgotować.

Oczyść ostrygi i podziel je na dwie części - będziesz gotować je na parze w dwóch porcjach na żaroodpornych płytkach. Ustaw parownik lub napełnij garnek lub wok wodą do wysokości 5 cm. Zagotuj wodę na dużym ogniu.

Pierwszą porcję ostryg wstaw do parowaru lub ułóż na kratce w garnku i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut lub aż muszle zaczną się otwierać. W tym czasie obierz i drobno zetrzyj dymkę, obierz i drobno posiekaj czosnek i imbir, a chili pozbaw nasion i drobno pokrój. Mieszankę przełóż do miski żaroodpornej i dodaj pozostałe składniki sosu z wyjątkiem oleju. Rozgrzej wok lub dużą patelnię. Wlej olej, podgrzej aż będzie dymić i dodaj do sosu. 

Wyjmij z parownika pierwszą porcję ostryg. Dobrze wymieszaj sos. Usuń górne części muszli i polej każdą ostrygę odrobiną sosu. 

Udekoruj ostrygi listkami kolendry i podawaj. W tym czasie tak samo ugotuj drugą porcję. 

 

Rada:

Sos z chili i bobu możesz kupić sklepach z azjatycką żywnością lub w internecie.

 

Zobacz jak zrobić kanapkę z ostrygami.

Składniki

16 dużych ostryg z nienaruszoną muszlą, z dobrego źródła

kilka gałązek kolendry

 

SOS IMBIROWO-CEBULOWY

3 cebule dymki

5 cm kawałek imbiru

2 ząbki czosnku

2 świeże czerwone papryczki chili 

1 łyżka wina ryżowego Shaoxing lub wytrawnej sherry 

1 łyżka jasnego sosu sojowego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka sosu z chili i bobu  (zobacz radę na dole) 

3 łyżki oleju z orzechów arachidowych

Reklama
Polub nas na Facebooku