Reklama

Hiszpańska potrawka z królika

Hiszpańska potrawka z królika

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób7 osób Poziom trudnościśrednie

W całej Europie jest sporo sycących rodzajów potrawek z królika z dodatkiem regionalnych win. Do tej prostej hiszpańskiej wersji używa się albariño, modnego białego wina z Galicji i papryki świeżej oraz w proszku.

Rozgrzej 4 łyżeczki oleju na wysokim ogniu w dużym rondelku lub żeliwnym, żaroodpornym naczyniu. Podsmażaj części królika partiami przez około 5 minut lub do momentu, aż się przyrumienią. Mieszaj i dodaj więcej oliwy jeśli potrzeba.

Obierz i pokrój w plasterki czosnek, następnie obierz i pokrój na pół cebulę.

Przenieś królika na talerz. Dodaj czosnek i cebulę do garnka. Smaż aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu.

Dodaj paprykę w proszku i listki rozmarynu, dopraw solidnie solą morską i czarnym pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Włóż ponownie kawałki królika do garnka, dodaj wino, przykryj złożonym kawałkiem pergaminu i zagotuj.

Gotuj przez 1,5 do 2 godzin lub do momentu, gdy królik jest miękki, a sos zgęstniej. Odsącz paprykę i dodaj do garnka na 15 minut przed końcem gotowania.

Jeśli zależy ci na bardziej gęstym sosie, wyjmij kawałki mięsa, zagotuj sos, żeby się zredukował.

Jeśli chcesz, możesz podzielić mięso na kawałki i ponownie dodać do gulaszu. Podawaj z chrupiącym chlebem do maczania w potrawie.

 

Zobacz inny sposób na potrawkę z królika.

Składniki

oliwa z oliwek

2 małe dzikie króliki (jeśli używasz królików hodowlanych możesz użyć 1, bo te zazwyczaj są większe)

3 ząbki czosnku

12 małych czerwonych cebuli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

2 gałązki świeżego rozmarynu

750 ml wina albariño

1 x 250-300 g słoik pieczonej czerwonej papryki

Reklama
Polub nas na Facebooku