Reklama

Wegetariański makaron w sosie kokosowym

Wegetariański makaron w sosie kokosowym

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

Najpierw zrób sos. Obierz i grubo posiekaj szalotkę, czosnek i imbir, grubo posiekaj chili. Wyciśnij sok z kurkumy, jeśli używasz świeżej. Zetrzyj i wyciśnij sok z limonki.

Zmiksuj wszystkie składniki sosu w robocie kuchennym, aż dobrze się połączą. Następnie dopraw do smaku. Sos powinien być gładki i kremowy.

Za pomocą specjalnej obieraczki potnij cukinię i marchewkę na długi makaron. Umieść w misce z resztą warzyw, krojąc groszek ukośnie (jeśli używasz).

Polej sosem i dobrze wymieszaj. Posyp drobno pokrojonymi ziołami i kokosem, jeśli go używasz.

Pozostaw na 30 min., aby całość się zamarynowała i „makaron” lekko zmiękł. Podawaj z cząstkami limonki do skropienia dania.

Składniki

2 zielone cukinie

2 żółte cukinie

1 duża marchewka

2 kolby kukurydzy (same ziarna)

200 g świeżego groszku lub groszku cukrowego

1 duża garść mieszanki ziół, tj. kolendra, natka pietruszki, rozmarynu, oregano, tymianku

 

Kokosowy sos z curry

1 mała szalotka

1 mały ząbek czosnku

3 cm kawałek kurkumy lub 2 łyżeczki mielonej kurkumy

1 limonka, plus dodatkowa do podania

200 ml mleka kokosowego

300 ml wody kokosowej

100 g suszonego kokosa

1 łyżeczka curry w proszku

Reklama
Polub nas na Facebooku