Reklama

Wiosenny kebab z jagnięciny

Wiosenny kebab z jagnięciny

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

„Zacznij od wyłożenia na stół wszystkich potrzebnych składników, a następnie poproś dzieci, aby pomogły ci przygotować tę niezwykle prostą potrawę.”

Aby przygotować marynatę, porwij listki czosnku niedźwiedziego na mniejsze kawałki bądź też obierz ząbki zwykłego czosnku, wrzuć do moździerza i utrzyj z nasionami kopru, odrobiną soli morskiej i czarnego pieprzu.

Przyprawy wymieszaj ze skórką otartą z cytryny oraz 80 ml oliwy. Marynata powinna mieć taką konsystencję, aby można było nią dokładnie pokryć mięso.

Jeżeli używasz gałązek rozmarynu, oberwij listki z łodyżek oprócz 2 cm na czubku. Drugą stronę gałązek zaostrz tak, aby można było na nie nabić mięso. Jeżeli używasz natomiast patyczków do szaszłyków, to przed nabiciem mięsa namocz je w ciepłej wodzie przez co najmniej 20 minut. 

Jagnięcinę pokrój w kostkę o boku 5 cm. Następnie obierz cebule i pokrój je wzdłuż na 6 cząstek każda. Mięso i cebule wrzuć do brytfanki.

Dodaj pomidorki koktajlowe, całość polej marynatą i wymieszaj. 

Na gałązki rozmarynu lub patyczki do szaszłyków na przemian nabijaj kawałki mięsa i pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane szaszłyki przechowuj w lodówce do momentu, aż będziesz gotowy do ich grillowania.

Listki mięty drobno posiekaj, a następnie wymieszaj je z jogurtem, szczyptą soli i pieprzu, odrobiną soku z cytryny i chlustem oliwy.

Grill z rusztem lub płytą rozgrzej. Szaszłyki grilluj przez około 7 minut, przekręcając je od czasu do czasu, do momentu, aż równo się zgrillują i przyrumienią ze wszystkich stron.

 

Wskazówka

Jeżeli szaszłyki grillujesz na zewnątrz, możesz ułożyć je na ruszcie pokryte marynatą. Jeśli natomiast przygotowujesz je w domu, wykorzystaj mocno rozgrzany grill z płytą.

 

 

Poznaj przepis na kebaby z kurczaka.

 

Składniki

8 długich zdrewniałych gałązek świeżego rozmarynu lub 8 patyczków do szaszłyków

600 g filetu jagnięcego

2 duże czerwone cebule

200 g dojrzałych pomidorków koktajlowych

pół pęczka świeżej mięty

300 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego

1 cytryna

oliwa extra virgin

 

Marynata

duża garść listków czosnku niedźwiedziego lub 3 ząbki zwykłego czosnku

2 duże szczypty nasion kopru

1 cytryna

oliwa

Reklama
Polub nas na Facebooku