Reklama

Pieczony kurczak z frytkami

Pieczony kurczak z frytkami

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Kurczaki pełnorosołowe mają z natury więcej tłuszczu niż pozostałe, więc po upieczeniu są inne od tych zwykłych. Więcej przepisów na standardowego kurczaka znajdziesz w zakładce KURCZAK.

 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Jeśli kurczak był w lodówce, niech najpierw ogrzeje się do temperatury pokojowej.
Ziemniaki w skórce pokrój na frytki (grubości 2 cm) i gotuj na parze w garnku z osoloną wodą i jedną całą cytryną przez 4-6 minut. Odcedź w durszlaku (wyjmij cytrynę i zachowaj na później do dressingu) i zostaw do odparowania na parę minut. Potrząśnij naczyniem z ziemniakami, żeby powstały nierówne krawędzie. Dzięki temu frytki będą chrupiące.  

Kurczaka posmaruj odrobiną oliwy, soli morskiej i czarnego pieprzu. Pozostałe cytryny przekrój na pół, wyciśnij sok z jednej połówki i spryskaj nim kurczaka. Wszystkie kawałki cytryny włóż do otworu na farsz.

Piersiami do dołu ułóż kurczaka w piekarniku bezpośrednio na kratce, aż większość tłuszczu jest z tyłu kurczaka, a to sprawi, że soki dostaną się piersi i mięso nie będzie suche. Na dnie piekarnika ustaw blachę, na którą będą spływać wytopione z mięsa soki (będą potrzebne do frytek). Piecz kurczaka 1,5 godziny lub aż będzie upieczony. Po 45 minutach odwróć go, by skórka równomiernie się podpiekła. 

Gdy zostanie 30 minut do końca pieczenia, przełóż na blachę frytki i tymianek. Zamieszaj, żeby ziemniaki równomiernie pokryły się płynem. 

Rozgnieć i dodaj czosnek, dopraw frytki i wstaw do piekarnika. Mieszaj co 15 minut. 

Gdy kurczak będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Gdy kurczak odpoczywa, piecz frytki jeszcze przez 5-10 minut aż będą chrupiące. 

Zrób dressing - przetnij na pół ugotowaną cytrynę i wyjmij miąższ do miski. Bardzo drobno posiekaj skórkę (bez białej gorzkiej warstwy) i dodaj do miąższu.  

Zerwij i drobno posiekaj listki bazylii, trybuli i pietruszki. Zioła i jogurt dodaj do cytryny i zamieszaj. Dopraw i trochę rozrzedź sos oliwą.

Z fenkułu odetnij zielone końcówki, a bulwę pokrój na cieniutkie plasterki. Kapustę zetrzyj, a marchewkę pokrój w długie, cienkie wstążki.

Warzywa przełóż do dużej salaterki i polej sosem. Dobrze wymieszaj i posyp końcówkami kopru włoskiego.

Kurczaka podawaj z frytkami i sałatką.

Składniki

1 ważący 3-3.5 kg zagrodowy kurczak pełnorosołowy (w całości)

2 kg ziemniaków 

2 cytryny 

oliwa z oliwek 

1/2 gałązki świeżego tymianku

5 ząbków czosnku

1/2 gałązki świeżej bazylii

1/2 gałązki świeżej pietruszki naciowej

1/2 gałązki świeżej trybuli

4 łyżki greckiego jogurtu 0%

oliwa z oliwek extra virgin 

1 bulwa kopru włoskiego

1/4 białej kapusty

4 średnie marchewki (najlepiej różnych kolorów)

Reklama
Polub nas na Facebooku