Reklama

Pierożki z krewetkami

Pierożki z krewetkami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

„Jools i ja wprost uwielbiamy to danie, zarówno jego przygotowanie jak i późniejszą konsumpcję. Pomysł na to danie zaczerpnąłem z przepisu na japońskie pierożki gyoza, jednak trochę go zmodyfikowałem o nadzienie bardziej przypominające kuchnię wietnamską, które według mnie smakuje wyśmienicie. Pierożki można ustawić po środku stołu, a następnie wspólnie ze swoją drugą połową maczać je w sosie i wspólnie rozkoszować się ich smakiem. Brzmi naprawdę romantycznie,

Zacznij od przygotowania dressingu. Drobno posiekaj papryczkę chilli, dodaj około 2 łyżki soku z limonki, cukier, sos rybny i 8 łyżek wody.

Połowę dressingu przelej do miseczki, w której będziesz maczać pierożki. Resztę natomiast zachowaj do polania sałatki z liści sałaty, ziół i makaronu sojowego.

Krewetki lekko rozgnieć bokiem ostrza noża, a następnie drobno posiekaj. Obierz i drobno posiekaj szalotkę oraz czosnek. Następnie drobno posiekaj cebulkę dymkę, oddzielając części białe od zielonych. Poodrywaj listki kolendry i również drobno posiekaj.

Krewetki, szalotkę, czosnek, kolendrę i białe części dymki przełóż do miski. Całość przypraw obficie czarnym pieprzem oraz szczyptą soli morskiej i dokładnie wymieszaj.

Krążki ciasta pierogowego rozłóż i nałóż na każdy z nich łyżkę krewetkowego nadzienia. Brzegi każdego pierożka delikatnie zwilż wodą, złóż go na pół i dokładnie sklej. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi pierożkami.

Pierożki możesz gotować na parze przez 5 minut, a następnie podsmażyć je, aby nabrały chrupkości. Taki sposób przygotowania charakterystyczny jest dla kuchni japońskiej. Pierożki należy umieścić na patelni z rozgrzanym tłuszczem na średnim ogniu, dolać odrobinę wody i przykryć. Pierożki należy podgrzewać przez 2-3 minuty do czasu, aż cała woda odparuje, a następnie zdjąć pokrywkę i podsmażać je kolejne dwie minuty.

Makaron sojowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Orzeszki ziemne podpraż na suchej patelni, a następnie posiekaj.

Liście sałaty oraz listki ziół rozłóż na dwóch talerzach, następnie nałóż porcje makaronu sojowego i polej całość dressingiem oraz posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi.

Pierożki serwuj posypane posiekanymi zielonymi częściami cebulek dymek. Pamiętaj również o podaniu osobnych miseczek z dressingiem oraz sosem rybnym.   

 

Zobacz przepis na pierożki wonton z krewetkami.

Składniki

200 g oczyszczonych świeżych krewetek pochodzących z pewnego źródła

1 duża szalotka

2 ząbki czosnku

4 cebulki dymki

pół pęczka świeżej kolendry

16 okrągłych płatów ciasta pierogowego

100 g makaronu sojowego

1 łyżka niesolonych orzeszków ziemnych

1 sałata o miękkich liściach

kilka gałązek świeżej bazylii

kilka gałązek świeżej mięty

sos chilli

 

Dressing

1 świeża papryczka chilli

1 limonka

4 łyżki drobnego cukru

4 łyżki sosu rybnego

Reklama
Polub nas na Facebooku