Reklama

Polędwica wieprzowa z grilla

Polędwica wieprzowa z grilla

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Ten przepis łączy w sobie smaki, które powstają na zewnątrz polędwicy - zapach dymu, słodki, kwaśny i pikantny - z pięknie wypieczonym, miękkim mięsem w środku. Ten kontrast jest fantastyczny.

By przygotować marynatę, wszystkie przyprawy połącz w moździerzu wraz ze szczyptą soli morskiej i czarnego pieprzu (możesz też użyć blendera). Dodaj dwie łyżki oliwy

Odetnij tłuszcz z polędwicy i natrzyj ją mieszanką przypraw. Marynuj przez około godzinę.

Rozpal grill i poczekaj aż się uspokoi. Upewnij się, że z jednej strony masz więcej węgla - dzięki temu będziesz mieć kontrolę nad temperaturą.

Grilluj wieprzowinę przez 5-10 minut, obracając ją szczypcami, by się obsmażyła z każdej strony. Tłuszcz będzie się wytapiał, więc ciągle obracaj mięso, aby uniknąć płomieni.

Gdy mięso jest już ładne, przełóż je na chłodniejszą stronę grilla, przykryj folią aluminiową i smaż przez 45-60 minut.

Obracaj mięso co 5-10 minut. Sprawdź czy mięso jest gotowe przecinając je na połowę lub za pomocą termometru do mięsa (zdejmij z ognia gdy wewnątrz osiągnie temperaturę 72ºC). Mięso nie może być różowe w środku, ale nie przesmaż go. 

W tym czasie przygotuj sos. Połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. Bez znaczenia jakie wolisz smaki - pamiętaj, żeby trochę "przesadzić". Podczas gotowania smak straci nieco na intensywności. Ten krok możesz pominąć, ale sos warto chwilę podgrzać. Dzięki temu smaki lepiej się zmieszają. 

Na sałatkę pokrój listki wszystkich ziół. Obierz buraka i poszatkuj kapustę. Jeśli używasz papryczek chili, drobno je pokrój. 

Zioła przełóż do dużej miski. Buraki oraz jabłka (w całości) pokrój na cienkie plasterki, a następnie w słupki (możesz też użyć robota kuchennego). Wszystko przełóż do miski z ziołami i chili i skrop odrobiną soku z cytryny. 

Przed podaniem polej sałatkę oliwą, skrop resztą soku z cytryny i dopraw sporą szczyptą pieprzu. Wymieszaj rękami i spróbuj. W razie potrzeby dopraw solą i ponownie wymieszaj.   

Połową sosu posmaruj mięso, żeby było ciemne i błyszczące, a następnie grilluj przez kilka minut aż zacznie skwierczeć. Przełóż na gorętszą stronę, jeśli sos nie jest dość klejący, ale uważaj, żeby nie spalić mięsa. 

Przełóż mięso na ładną deskę, skrop resztą sosu pokrój na plastry. Jedz ze swoją pyszną sałatką.

Składniki

1 czubata łyżeczka nasion kopru włoskiego 

1 czubata łyżeczka ziela angielskiego

1 czubata łyżeczka nasion kolendry

1 czubata łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 czubata łyżeczka wędzonej papryki

1 czubata łyżeczka musztardy w proszku lub mielonej gorczycy

oliwa z oliwek

2 kg dobrej jakości polędwicy wieprzowej, bez skóry i kości

 

SOS BARBECUE

240 ml ketchupu

40 ml brązowego sosu

1 łyżeczka sosu Tabasco

6 łyżek cydru jabłkowego

6 łyżek wyciśniętego sok z jabłek

2 łyżeczki angielskiej musztardy  

3 łyżki płynnego miodu

 
SAŁATKA Z JABŁEK I BURAKÓW

2 garście świeżej mięty, pietruszki naciowej, liści kopru włoskiego lub koperku 

kilka gałązek zielonej lub purpurowej bazylii

200 g buraków

200 g czerwonej kapusty

2 świeże czerwone papryczki chili (opcjonalnie)

4 jabłka Granny Smith

75 ml oliwy z oliwek extra virgin 

sok z 1 cytryny

Reklama
Polub nas na Facebooku