Reklama

Frittata z chili

Frittata z chili

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

- To pełnowartościowy posiłek. Możesz zrobić frittatę z papryczkami chili i papryką lub - jeśli masz gust taki jak ja - z podwójną porcją chilli. Opalenie papryczek zmniejsza ich ostrość, wydobywa z nich słodycz i daje przyjemny aromat - mówi Jamie.

1. Nagrzej piekarnik to maksymalnej temperatury. Ponakłuwaj wszystkie papryczki chili i paprykę ostrym nożem i opal nad gazem, na suchej patelni grillowej lub pod grillem. Kiedy będą ładnie podpieczone, przełóż je do miski i przykryj folią. Po 10 minutach usuń skórę, nasiona i łodyżki. Porwij wzdłuż na cienkie paski i przełóż do miski z marynatą z octu, oliwy i łodyżek pietruszki.


2. Na patelni (nadającej się do piekarnika) podgrzej oliwę i trochę masła. Dodaj połowę zamarynowanych papryczek i czosnek. W tym czasie, w misce roztrzep jajka z dodatkiem parmezanu, soli i pieprzu. Odłóż na później trochę listków pietruszki, a resztę posiekaj i dodaj do jajek. 


3. Wylej jajka na patelnię i wkrusz połowę sera. Delikatnie poruszaj patelnią by składniki równomiernie się rozlały. Gdy jajka zaczynają się ścinać, wsyp resztę pokruszonego sera i wstaw do piekarnika na 5 minut lub aż danie podwoi swój rozmiar. Niektórzy smażą frittatę dłużej, ale ja lubię, gdy nie jest do końca ścięta. Po wyjęciu z piekarnika ułóż na daniu resztę marynowanych papryczek, pokrusz resztę sera i skrop frittatę marynatą. Posyp pietruszką i podawaj z czymś świeżym, np. sałatką z rukoli, parmezanu i cytryny. 

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

 

 Zobacz przepis na frittatę ze szparagami.

Składniki

  • 4 (lub 8!) papryczki chili - mieszanka zielonych, żółtych i czerwonych
  • 1 czerwona lub zielona papryka (jeśli używasz 4 chili)
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • 6 gałązek pietruszki naciowej, obranych z listków i drobno pokrojonych
  • kawałek masła
  • 5 jajek
  • garść tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 100 g sera koziego lub fety
Reklama
Polub nas na Facebooku