Reklama

Pieczony kurczak z ziemniakami

Pieczony kurczak z ziemniakami

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Połóż kurczaka na czystej desce do krojenia. W moździerzu utłucz zioła i przyprawy ze szczyptą soli i pieprzu. Zetrzyj skórkę z pomarańczy, dodaj połowę tymianku i kontynuuj tłuczenie. Następnie dodaj jedną łyżkę oliwy z oliwek. Gotową mieszanką posmaruj dokładnie kurczaka.

2. Umieść cebulę i pokrojoną marchewkę w brytfance. Na wierzch połóż kurczaka. Wetrzyj w niego solidną porcję oliwy. Przekrój na pół pomarańczę ze startą skórką. Jedną część umieść w kurczaku, drugą odłóż na bok. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni Celsjusza. Piecz kurczaka przez około 75-80 minut. Powinien być złocisty i soczysty (aby to sprawdzić, nakłuj kurczaka w najgrubszym miejscu).

3. W międzyczasie gotuj ziemniaki przez 5-6 minut. Następnie odlej je i odstaw, by odparowały. Potrząśnij nimi, by pojawiły się niewielkie spękania na ich powierzchni, będą bardziej chrupiące i aromatyczne. Wrzuć ziemniaki do nowej brytfanki i dopraw do smaku solą. Potem dodaj czosnek i odrobinę oliwy. Ziemniaki piecz z kurczakiem przez 50 minut.

4. W międzyczasie podgotuj marchewki. Powinno ci to zająć około 4 minut. Następnie odcedź je i odparuj. Przełóż je do wolnej brytfanki, dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj marchewki z miodem, resztą tymianku, sokiem z pomarańczy i odrobiną oliwy. Tak przygotowane warzywa odstaw na bok.

5. Gdy kurczak się upiecze, wyjmij go z piekarnika. Włóż marchewki do piekarnika i sprawdź ziemniaki. Potrząśnij tacką, by się obróciły. Podkręć piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pilnuj warzyw, żeby się nie spaliły, gdy będziesz przygotowywać sos.

6. Przenieś kurczaka na deskę do krojenia i przykryj go luźno folią. Rozpuść jedną kostkę rosołową w 750 ml wrzątku. Postaw brytfankę na średnim ogniu. Dorzuć trochę mąki. Upewnij się, że nic nie przywarło do dna naczynia. Gdy mąka się zrumieni (uważaj, by jej nie spalić), dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut, intensywnie mieszając. Gdy sos osiągnie pożądaną przez ciebie konsystencję, przecedź go przez sitko. Pieczone warzywa powinny już być gotowe, więc możesz już je podać z pieczonym kurczakiem i ostrym sosem.

 

Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Emma Lee

Składniki

- 1,6 kg kurczaka

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- 2 łyżeczki wędzonej papryki

- 2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

- 1 łyżeczka ziela angielskiego

- 1 pomarańcza

- 1 pęczek tymianku, liście należy oddzielić

- oliwa z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku