Reklama

Gicze jagnięce

Gicze jagnięce

Przygotowanie

Czas przygotowania180 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

- To fantastyczny obiad. Namoczenie suszonych papryczek w soku jabłkowym z rodzynkami pozbawia je ostrości i nadaje słodyczy, która świetnie współgra z jagnięciną - mówi Jamie.

1. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury. Suszone papryczki namocz w misce z sokiem jabłkowym i rodzynkami. Odstaw. Mięso wyłóż na blachę do pieczenia i natrzyj oliwą, solą morską i czarnym pieprzem i wstaw do piekarnika na około 20 minut. Gdy zacznie brązowieć wyjmij naczynie żaroodporne lub specjalny garnek o średnicy około 24 cm i głębokości 10 cm. Postaw na średnim ogniu i wlej trochę oliwy. Przez około 10 minut duś cebulę z czosnkiem, świeżą papryczką, sproszkowanym chili, listkami laurowymi i rozmarynem. 

2. Gdy cebula będzie miękka, namoczone papryczki i rodzynki zmiksuj z odrobiną soku jabłkowego (możesz też dodać czerwone wino i burbon) na gładką pastę. Dodaj ją do cebuli.

3. Wyjmij mięso z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 140 C. Przełóż je do garnka lub naczynia żaroodpornego razem z pomidorami i zalej bulionem lub wodą. Wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika na 2,5-3 godziny. Jeśli będzie taka potrzeba, podlewaj wodą lub bulionem. Gdy mięso będzie odchodzić od kości, a sos będzie gęsty, wyjmij danie z piekarnika. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem. Dla dodatkowego efektu lubię dodać do dania posiekany czosnek ze świeżym chili i solą. Podawaj z ugotowanym na parze warzywami, pure lub pieczywem - jak wolisz.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

2-3 suszone papryczki chili typu ancho

duża garść rodzynek

285 ml soku jabłkowego

4 gicze jagnięce

oliwa z oliwek

3 średnie czerwone cebule, drobno posiekane

8 drobno pokrojonych ząbków czosnku

2-3 świeże czerwone papryczki chili, przekrojone na pół i pozbawione nasion

czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku

kilka świeżych listków laurowych

3-4 gałązki rozmarynu

400 g pomidorów w puszce

750 ml bulionu z kurczaka lub wody

odrobina czerwonego octu winnego

pokrojone czerwone papryczki chili i czosnek (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku