Reklama

Warzywna zapiekanka z bakaliami

Warzywna zapiekanka z bakaliami

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

Warzywna zapiekanka jest niczym wegetariański indyk. Niektórzy wolą inne potrawy, ale są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie bez niej świąt. Ta zapiekanka jest zupełnie inna. Jej podstawę stanowi aromatyczne grzybowe risotto, a górę zdobi pyszna, lekko ciągnąca się żurawina. Możesz przygotować składniki dzień wcześniej i włożyć całość do lodówki. Nie dodawaj wtedy jajek.

1. Najpierw przygotuj bazę z risotto. Namocz suszone borowiki w niewielkiej ilości wrzątku. W międzyczasie na dużej patelni, na wolnym ogniu podgrzej oliwę. Dodaj seler naciowy i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut do uzyskania miękkości. Następnie dodaj czosnek i kontynuuj smażenie przez 1-2 minuty.

2. Podkręć ogień i dodaj ryż. Gotuj przez około minutę, aż ryż zacznie skwierczeć i podskakiwać. Następnie dodaj wino i mieszaj, aż ryż wchłonie ciecz.

3. Osusz borowiki. Przelej wodę po borowikach przez sitko, aby pozbyć się potencjalnych pyłków i piasku. Dodaj płyn do risotto i mieszaj, aż się wchłonie. Posiekaj drobno borowiki i wrzuć je na patelnię.

4. Następnie zacznij stopniowo dodawać bulion warzywny, mieszając, aż ryż wchłonie każdą jego porcję. Powinno ci to zająć jakieś 20 minut. Staraj się intensywnie mieszać risotto. Dzięki temu będzie bardziej kremowe. Gdy ryż będzie al dente (ryż jest al dente, gdy jak przetniesz ziarenko, jest ono prawie ugotowane, ale w środku ma białą plamkę), przełóż go do miski i odstaw do ostygnięcia.

5. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Na średnim ogniu przy użyciu niewielkiej ilości oliwy podsmaż grzyby leśne do uzyskania chrupkości (5-10 minut). Rozgnieć orzechy w moździerzu. Możesz do tego użyć malaksera.

6. Gdy risotto ostygnie, dodaj pozostałe składniki, wyłączając cukier i żurawinę. Całość dopraw do smaku i wymieszaj.

7. Wysmaruj tłuszczem formę do chleba o wielkości około 20 cm. Spód wyłóż papierem pergaminowym. Na patelni, na średnim ogniu podsmażaj cukier i żurawinę przez 1-2 minuty. Następnie przełóż je do formy do pieczenia i rozprowadź równomiernie. Na wierzch wyłóż gotową masę zapiekankową. Całość wyrównaj łyżką.

8. Formę do pieczenia przykryj folią. Piecz zapiekankę przez około 45 minut. Potem ściągnij folię i piecz potrawę przez kolejne 15 minut. Gdy wierzch zapiekanki zrobi się złocisty, wyciągnij ją z piekarnika i odstaw na 10 minut, by odpoczęła.

9. Użyj noża, by wykroić zapiekankę ze wszystkich stron z formy. Następnie weź talerz i połóż na wierzchu zapiekanki. Zabezpiecz ręce ręcznikiem kuchennym i jednym szybkim ruchem obróć zapiekankę do góry dnem i przełóż na talerz. Danie podawaj ładnie przyozdobione.

 

Przepis: Anna Jones
Zdjęcie: Jonathan Gregson

Składniki

- garść suszonych borowików

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 2 łodyżki selera naciowego, drobno posiekane

- 2 czerwone cebule, drobno posiekane

- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

- 150 g ryżu na risotto lub kaszy perłowej

- 100 ml białego wina

- 500 ml gorącego bulionu warzywnego

- 200 g mieszanych grzybów leśnych

- 100 g prażonych orzeszków pistacjowych

- 100 g prażonych migdałów

- garść okruchów z chleba na zakwasie lub ciabatty

- 125 g startego, wegetariańskiego sera cheddar (pomiń ten składnik, jeśli przygotowujesz wegańską wersję tego dania)

- 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana

- starta skórka z 1 cytryny

- 2 ubite jajka (pomiń ten składnik, jeśli przygotowujesz wegańską wersję tego dania)

- po 2 gałązki szałwii, rozmarynu i tymianku, liście należy oddzielić i posiekać

- 2 łyżeczki brązowego cukru 

- 200 g świeżej żurawiny

Reklama
Polub nas na Facebooku