Reklama

Boczek z ziemniaczanym purée

Boczek z ziemniaczanym purée

Przygotowanie

Czas przygotowania165 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Pieczony boczek to jedna z tradycyjnych, irlandzkich potraw. To doskonała alternatywa dla wielkanocnej jagnięciny. Danie należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej.

1. Włóż boczek na noc do garnka z zimną wodą. Następnego dnia odcedź go i opłucz.

2. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza. Rozgrzej oliwę na patelni o grubym dnie lub w naczyniu żaroodpornym. Wrzuć cebulę, marchewkę, pora, czosnek i tymianek i podsmażaj na średnim ogniu przez około 5 minut do uzyskania miękkości. Następnie dodaj wino i boczek. Całość przykryj pokrywką i piecz w piekarniku przez 2 godziny lub aż nóż gładko wejdzie w mięso.

3. Na 15 minut przed upieczeniem boczku zacznij przygotowywać purée ziemniaczane z pokrzywą. Włóż ziemniaki do rondla z zimną, osoloną wodą. Doprowadź je do wrzenia i gotuj do uzyskania miękkości przez około 25 minut.

4. Odstaw boczek na 20 minut, by odpoczął. Następnie zdejmij warstwę skóry i tłuszczu. Usuń warzywa.

5. W międzyczasie dodaj pozostałe składniki do ugotowanych ziemniaków. Całość rozgnieć tak, jak lubisz najbardziej.

6. Aby przyrządzić ziołową panierkę, połącz wszystkie składniki. Dodaj natkę pietruszki według uznania. Gotową pastę rozsmaruj po powierzchni mięsa. Następnie pokrój boczek. Gotowe danie podawaj z kapustą i purée ziemniaczanym z pokrzywą lub szpinakiem.

 

Uwagi: Pokrzywa najlepiej smakuje wiosną. Możesz kupić ją bezpośrednio od rolników, na bazarkach lub w sklepach ze zdrową żywnością.

 

Jedna porcja liczy 566 kalorii i zawiera 33,3g białka, 33,2g węglowodanów, 32,3g tłuszczu (14,8g tłuszczów nasyconych), 4g cukru

 

Przepis: Richard Corrigan
Zdjęcie: Jonathan Gregson

Składniki

- 2 kg boczku
- odrobina oliwy z oliwek - 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 por, pokrojony w kostkę
- 1 główka czosnku, ząbki należy rozdzielić
- 2 gałązki tymianku
- 750 ml białego wina
- lekko podduszona kapusta do podania z daniem

Purée ziemniaczane z pokrzywą:
- 1,5 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 150 ml mleka
- 150 ml chudej śmietany
- 1 kg liści pokrzywy lub szpinaku, liście należy umyć, lekko poddusić i drobno posiekać (patrz Uwagi)

Ziołowa panierka:
- 200 g świeżych okruszków z białego chleba
- 2 łyżeczki musztardy angielskiej - drobno posiekana natka pietruszki

Reklama
Polub nas na Facebooku