Reklama

Ziołowy omlet

Ziołowy omlet

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób1 osoba Poziom trudnościłatwe

1. Wbij jajka do miski i delikatnie ubij za pomocą widelca. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą oraz pieprzem.

2. Podgrzej masło na żeliwnej patelni (średnica 23 cm) na średnim lub wysokim ogniu, aż się spieni. Gdy piana opadnie, wlej jajeczną mieszankę i delikatnie potrząśnij patelnią, aby rozprowadzić na niej masę. Gotuj przez około 20 sekund. Omlet jest gotowy, gdy spód się zetnie, ale środek pozostanie lekko płynny (chyba, że za tym nie przepadasz). Zdejmij patelnię z ognia i przełóż omlet na talerz. Podawaj z pieczywem.

W porcji: 409 kcal, 29,7 g (13,7 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 18,1 g białka, 16,7 g węglowodanów, 1,3 g cukrów

 

Przepis: Rebecca Rauter

Zdjęcie: Carolyn Barber

Składniki

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • mała garść posiekanych ziół, na przykład szczypiorku, estragonu, trybuli i natki
  • duży kawałek masła
  • chrupiące pieczywo, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku