Reklama

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Jest to danie dosyć ciężkie, dlatego nie należy jeść go codziennie. Już sama wzmianka o tym klasyku sztuki kulinarnej wywołuje kontrowersje. Osobiście uważam, że nie ma nic lepszego niż kawałek tarty z kieliszkiem schłodzonego białego wina alzackiego.

1. Aby przygotować ciasto, w misie robota połącz mąkę z solą. Dodaj masło oraz żółtka i mieszaj przez minutę. Następnie dodaj cztery łyżki zimnej wody i miksuj pulsacyjnie do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przełóż na stolnicę cienko wysypaną mąką i delikatnie zagniataj przez 2 minuty. Następnie z ciasta uformuj placek, zawiń go w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.

2. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na grubość 5 mm na stolnicy cienko wysypanej mąką. Ciastem wylep delikatnie dno i boki okrągłej formy do tarty o średnicy 32 cm i głębokości 4 cm. Za pomocą ostrego noża przytnij ciasto wystające ponad brzegi formy. Formę obwiń cztery razy folią i włóż do lodówki na 30 minut. 

3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Na ciasto wysyp kulki ceramiczne, ryż lub fasolę i podpiekaj przez 15 minut. Usuń obciążenie wraz z folią i piecz kolejne 5 minut lub do czasu, aż spód całkowicie się upiecze. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do ostygnięcia.

4. W tym czasie rozpuść masło na średnim ogniu w dużym garnku i podsmaż bekon lub boczek do zmięknięcia. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i pozostaw do ostygnięcia. Następnie w misce wymieszaj bekon lub boczek z szynką i serem gruyère. Mieszanką wysyp równomiernie wystudzony spód tarty.

5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. W misce za pomocą trzepaczki wymieszaj śmietanę, jajka, żółtka, mleko oraz gałkę muszkatołową i dopraw. Masę delikatnie wylej na spód tarty.

6. Tartę piecz przez 40-45 minut lub do momentu, aż nadzienie zetnie się, a jego powierzchnia delikatnie się przyrumieni. Tartę wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.

7. Aby przygotować surówkę z marchwi i natki pietruszki, wrzuć do miski wszystkie składniki, dopraw i dokładnie wymieszaj. Surówkę podawaj do tarty.

 

Porcja zawiera 519 kcal; 34,5g tłuszczu (w tym 17,8g tłuszczów nasyconych); 16,2g białka; 34,7g węglowodanów; 4,5g cukru

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcia: Com Poulos

 

Masz ochotę na quiche z innymi składnikami? Zobacz przepis na wersję z porami!

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 140 g bekonu lub boczku pokrojonego w kostkę
  • 140 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 140 g tartego sera gruyère
  • 250 ml tłustej śmietany
  • 2 lekko roztrzepane jajka
  • 2 żółtka
  • 250 ml mleka
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

 

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 130 g niesolonego masła pokrojonego na kawałki
  • 2 żółtka

 

Surówka z marchwi i natki pietruszki:

  • 6 dużych marchewek startych na tarce
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy Extra Virgin
  • sok z jednej cytryny
Reklama
Polub nas na Facebooku