Reklama

Pisto Manchego

Pisto Manchego

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Pisto to gulasz z papryki, pomidorów, cebuli i czasami bakłażana. Słowo „manchego" nie odnosi się tutaj do nazwy sera, lecz do hiszpańskiego regionu Castilla-La Mancha, skąd pochodzi zarówno ta potrawa, jak i ser.

1. Rozgrzej patelnię na niewielkim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek, cebulę, czosnek i paprykę. Całość, nie do końca przykrytą, podsmażaj przez 20 minut do uzyskania miękkości.

2. Następnie dodaj pomidory i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aż pomidory zmiękną. Dopraw do smaku. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

3. Przelej sos do czterech, niewielkich naczyń żaroodpornych. Następnie zrób na środku zagłębienie. Połóż w nim plastry szynki i rozbij jajko. Przykryj naczynie folią i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Zdejmij folię na ostatnie 2-3 minuty pieczenia lub gdy jajko uzyska twoją ulubioną konsystencję. Gotowe dania posyp odrobiną czarnego pieprzu. Podawaj z chlebem.

 

* Pata negra to inna nazwa szynki typu Iberico, produkowanej ze słynnych czarnych świń żywiących się żołędziami. Możesz ją dostać w supermarketach. Szynka Serrano jest podobna w smaku, ale nieco tańsza.

 


Jedna porcja liczy 220 kalorii i zawiera 11,2g tłuszczu (2,6g tłuszczów nasyconych), 13,8g białka, 17,9g węglowodanów, 15,1g cukru

 


Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 2 białe cebule, obrane i pokrojone w 1-centymetrowe kostki

- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

- 3 czerwone papryki, pozbawione gniazd i pokrojone w 1-centrymetrowe kostki

- 4 duże pomidory gałazkowe, pozbawione gniazd i pokrojone w 1-centrymetrowe kostki

- 3 plasterki szynki pata negra lub serrano*, pokrojone w 1-centrymetrowe plastry

- 4 jajka

- wiejski chleb do podania z gotową potrawą

Reklama
Polub nas na Facebooku