Reklama

Duszone ziemniaki

Duszone ziemniaki

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościłatwe

To proste, ale sycące i imponujące danie z ziemniaków, któremu nie sposób się oprzeć.

1. Podgrzej oliwę z oliwek w dużym rondlu na niskim ogniu i podsmażaj na niej cebulę i czosnek przez 8-10 minut, by zmiękły.

2. Dodaj ziemniaki, listki laurowe, ziarenka pieprzu, solidną szczyptę soli morskiej i tyle wody, by pokryć składniki. Dobrze wymieszaj. Zwiększ ogień i gotuj przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie się dobrze ze sobą połączą. Zmniejsz trochę ogień i gotuj delikatnie przez 10 minut.

4. Potrząśnij garnkiem, ale nie mieszaj łyżką. Znowu zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut, aż ziemniaki zmiękną, a sos zgęstnieje. Pozwól, by potrawa delikatnie ostygła i podawaj.

 

W porcji: 322,4 kcal, 17,4 g tłuszczy (2,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 5,4 g białka, 38,6 g węglowodanów, 7,5 g cukrów

 


Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz jak upiec ziemniaki z czosnkiem.

Składniki

  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 3 cebule, obrane i drobno pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w ćwiartki
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Reklama
Polub nas na Facebooku