Reklama

Kurczak z granatem

Kurczak z granatem

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

To kojące jednogarnkowe danie z kurczaka jest pełne bogatych, rozgrzewających środkowo-wschodnich aromatów. Możesz kupić melasę z granatu w dużych supermarketach, delikatesach lub sklepach z orientalną żywnością. Lub zrobić ją samemu podgrzewając sok z granatu do uzyskania gęstej, klejącej konsystencji.

1. Podgrzej olej w rondlu na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na gorącym oleju przez 7-8 minut. Wyjmij części kurczaka na talerz i odstaw.

2. W tym samym garnku, dodaj porcję oliwy z cebulą. Dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż cebule zmiękną. Dodaj czosnek, chili i kolendrę na ostatnie 5 minut. Wymieszaj z przecierem, melasą i sokiem z granatu. Dobrze dopraw. Zagotuj.

3. Włoż kurczaka ponownie do garnka, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos zgęstnieje. Często sprawdzaj, czy mięso nie zaczyna przywierać do dna, a sos przypalać. Wymieszaj ryż z dodatkową kolendrą, umieść na wierzchu kurczaka i posyp ziarnami granatu.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz jak przyrządzić deser z granatu.

Składniki

  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kurczak, podzielony na części
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 czerwone chili, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry, plus dodatkowa do ryżu
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki melasy z granatu
  • około 200 ml soku z granatu
  • gotowany ryż i ziarna granatu
Reklama
Polub nas na Facebooku