Reklama

Meksykańskie burgery z fasoli

Meksykańskie burgery z fasoli

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Zmiksuj płatki i orzechy w robocie kuchennym. Dodaj 1,5 puszki fasoli, cebulę, chili, mieloną kolendrę i kumin, liście kolendry, skórkę i sporą porcję oliwy z oliwek. Zmiksuj do połączenia. Dodaj pozostałą fasolę i przez chwilę miksuj, aby pozostała w większych kawałkach. Przenieś do miski.

2. Podziel na 6 kulek i spłaszcz na czystej podsypanej mąką i papryką powierzchni, by powstały burgery. Umieść na tacce i schładzaj przez co najmniej godzinę.

3. Umieść kromki pieczywa na kratce piekarnika lub grilla i podgrzewaj, aż się delikatnie przypieką. Odstaw. Podgrzewaj burgery przez 4-5 minut z każdej strony, aż się delikatnie przypieką. Rozsyp rukolę na 6 połówkach bułki lub kromkach pieczywa, nałóż na nie burgery, następnie salsę, awokado i pozostałe kromki pieczywa. Podawaj z kawałkami limonki.

 

W porcji: 276 kcal, 10,5 g tłuszczy (1,8 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 14,5 g białka, 29,5 g węglowodanów, 2,3 g cukrów

 


Przepis: Georgie Socratous

Zdjęcie: Tara Fisher

 

Zobacz inne przepisy na wegetariańskie burgery.

Składniki

  • 2 garści płatków owsianych
  • 2 łyżki solonych orzeszków
  • 2 x 400 g puszki czarnej fasoli, odsączonej
  • 1 czerwona cebula, starta
  • 1 czerwone chili, pozbawione gniazd nasiennych, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pęczek kolendry, zerwane listki
  • starta skórka z 1 limonki
  • oliwa z oliwek
  • mąka, do podsypania
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 6 bułek, przekrojonych, lub 12 kromek ciabatty
  • plasterki awokado, salsa ze świeżych pomidorów, rukola i kawałki limonki, do podania
Reklama
Polub nas na Facebooku