Reklama

Jagnięcina nadziewana po włosku

Jagnięcina nadziewana po włosku

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

Jeśli uda ci się je znaleźć (spróbuj w dobrych delikatesach), użyj do tego przepisu grillowanych serc karczochów, które zostały zamarynowane w oleju. Lepiej utrzymują swój kształt niż pasteryzowane karczochy ze słoika. Ale oczywiście, też będą w porządku.

1. Nagrzej piekarnik do 240 st. C. Umieść mięso bez kości na drewnianej desce i połóż na wierzchu kawałki pecorino.

2. Rozpłaszcz serca karczochów za pomocą dłoni i rozłóż je na pecorino. Umieść na wierzchu fileciki anchois, następnie zioła, a potem bułkę tartą. Solidnie dopraw solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Skrop połową oliwy z oliwek.

3. Za pomocą obu dłoni zwiń mięso zaczynając od krótszego boku tak, by powstało coś na kształt rolady. Zawiąż mocno nitką kuchenną w 3 cm odstępach. Przenieś na blaszkę do pieczenia. Skrop pozostałą oliwą i dodaj 50 ml wody na dno blaszki. Piecz w piekarniku przez 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny. Pozostaw jagnięcinę na 10 minut, aby odpoczęła, zanim pokroisz ją na cienkie plastry. podawaj na ciepło lub zimno.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Sam Stowell

 

Zobacz jak zrobić gulasz z jagnięciny.

Składniki

  • 1 x 2,4 kg udźca jagnięcego, bez kości
  • 120 g sera pecorino romano, w plastrach pokrojonych na trójkąty
  • 5-6 grillowanych serc karczochów
  • 14 filecików z anchois, odsączonych
  • po 2 łyżki pokrojonej mięty, rozmarynu i natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Reklama
Polub nas na Facebooku