Reklama

Confit z kaczki

Confit z kaczki

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościtrudne

1. Oddziel udka i piersi. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umieść w misce i przykryj folią spożywczą. Schładzaj w lodówce przez 24 godziny.

2. Opłukaj części kaczki. Osusz ręcznikiem kuchennym.

3. Umieść kaczy tłuszcz w żaroodpornym naczyniu na średnim ogniu. Dodaj części kaczki i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny lub do czasu, gdy kaczka dobrze się ugotuje. Przechowuj kaczkę w wytopionym z niej tłuszczu.

 

 

W porcji: 835 kcal, 86,6 g tłuszczy (28,7 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 11,1 g białka, 2,1 g węglowodanów, 0 g cukrów

 

 

Przepis: Stephane Reynaud z książki „365 Reasons To Sit Down To Eat” (Murdoch Books, 2010)

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz jak przyrządzić rillettes z kaczki.

Składniki

  • 1 tłusta kaczka (lub 6 kaczych udek)
  • 2 łyżki gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 500 g kaczego tłuszczu
Reklama
Polub nas na Facebooku