Reklama

Tacos ze śledziem

Tacos ze śledziem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Rozgnieć w moździerzu na pastę czosnek, kminek, nasiona kopru włoskiego oraz odrobinę soli morskiej. Dodaj płatki chilli, paprykę oraz sok z limonki. Następnie dolej trochę oliwy z oliwek. Ostrym nożem zrób na skórze śledzia nacięcia w 1-centymetrowych odstępach. Uważaj, by nie wbić się w mięso. Następnie oblej rybę marynatą z przypraw i wetrzyj ją w nacięcia. Połóż filety skórką do góry na blasze do pieczenia i odstaw na bok.

2. Aby przygotować guacamole, usuń pestki awokado i przełóż łyżeczką miąższ do moździerza. Zachowaj skórę owoców. (Nie kłopocz się myciem moździerza, smaki i aromaty marynaty jedynie wzbogacą guacamole). Dodaj sok z limonek, kolendrę. Rozgnieć wszystko razem i dopraw do smaku. Przełóż guacamole do łupinek po awokado i włóż do lodówki, by się schłodziło.

3. Aby przygotować salsę, posiekaj frubo na desce pomidory, kolendrę i papryczkę chilli. Wymieszaj wszystko razem. Dodaj odrobinę soli, pieprzu i oliwy. Siekaj całość nożem, aż wszystkie smaki dokładnie się wymieszają.

4. Podgrzej patelnię grillową do wysokiej temperatury. Zmieszaj jogurt z sokiem z 1 limonki. Wypełnij tacos nadzieniem i zieleniną. Gdy patelnia się nagrzeje, połóż na niej filety ze śledzia. Skórka ma być chrupiąca, a mięso dobrze upieczone. To pyszne danie z pewnością wszystkich zachwyci.

 

Jedna porcja liczy 403 kalorie i zawiera 26,6g tłuszczu (5,3g tłuszczów nasyconych), 17,3g białka, 20,7g węglowodanów, 5,2g cukru

 

Przepis: Jamie Oliver
Zdjęcie: David Loftus

Składniki

- 4 ząbki czosnku

- szczypta nasion kminku

- łyżeczka nasion kopru włoskiego

- łyżeczka płatków chilli

- łyżeczka słodkiej papryki

- sok z 2 limonek

- oliwa z oliwek

- 8 oprawionych filetów ze śledzia

- 150g jogurtu bez tłuszczu

- 12 tacos

- 3 młode sałąty rzymskie i rzeżucha do podania z daniem

 

Guacamole

-3 dojrzałe owoce awokado, przekrojone na pół

- sok z 2 limonek

- pęczek kolendry, liście należy oddzielić i posiekać

 
Pomidorowa salsa

- 300g pomidorków

- pęczek kolendry, należy oddzielić liście

- 1 czerwona papryczka chilli

- oliwa z oliwek

Reklama
Polub nas na Facebooku