Reklama

Burger z homarem

Burger z homarem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Jak twierdzi Jamie, potrawa ta to skrzyżowanie burgera z kanapką klubową. Każdy powinien jej spróbować przynajmniej raz w życiu. Homar uważany jest za elitarny składnik, ale Wielka Brytania to wyspa i można go dostać u prawie każdego rybaka. "Wcześniej przyrządzałem mini burgery, jednakże ten przepis jest na zwykłe burgery. Od ciebie zależy, które przygotujesz. Zazwyczaj używam mięsa z ogona, ale można wykorzystać również szczypce" – mówi Jamie.

1. Aby przygotować salsę, połóż na desce tarkę z drobnymi otworami. Zetrzyj pomidory na papkę. Z jednej strony tarki powinna zostać skórka i nasiona, a z drugiej pomidorowa papka. Usuń nasiona i skórę. Następnie zetrzyj na tarce chili. Całość dopraw do smaku. Spryskaj oliwą i octem vinegret. Dodaj zioła i wymieszaj.

2. Pokrój homara na 2 cm plastry. Nie usuwaj skorupki. W ten sposób mięso się nie rozgotuje i zachowa odpowiedni kształt. Obtocz kawałki homara w oliwie, soli, pieprzu i musztardzie. Następnie grilluj je przez 2-3 minuty z każdej strony. Usuń skorupkę. Podpiecz bekon. Powinien być złocisty i chrupiący. Opiecz bułki i połóż ich spody na desce. Wetrzyj w nie ząbek czosnku i spryskaj oliwą. Polej odrobiną keczupu. Dodaj łyżkę majonezu i odrobinę soku z cytryny.

3. Połóż na bułki rzeżuchę i sałatę. Na wierzchu umieść homara, salsę, pokruszony bekon, czerwoną cebulę. Całość przykryj górną częścią bułki. Zabezpiecz burgery wykałaczkami.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz więcej przepisów na burgera.

Składniki

- 2 homary o wadze 700-800 g, bez ogonów

- oliwa z oliwek

- 1 czubata łyżeszka musztardy dijon

- 4 plasterki wędzonego bekonu, cienko pokrojone

- 4 bułki na burgery

- 1 ząbek czosnku, przekrojony na pół

- keczup, majonez, sok z cytryny, rzeżucha, liście sałaty i drobno posiekana czerwona cebula do podania dania

 


Salsa z tartych pomidorów

- 2 dojrzałe pomidory, możesz użyć jednego żółtego

- świeża, czerwona papryczka chilli

- oliwa z oliwek extra vergine

- czerwony winny ocet vinegret

- posiekane zioła wedle uznania (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku