Reklama

Szybka grillowana pizza

Szybka grillowana pizza

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Aby przygotować ciasto, zmieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, 1 łyżkę oliwy z oliwek i 180-200 ml letniej wody. Ugniataj, aż otrzymasz gładką, ciągnącą się masę. Przykryj ciasto i odstaw je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut-1 godzinę.

2. Żeby przygotować sos pomidorowy, podsmaż czosnek na 4 łyżkach oliwy z oliwek (uważaj, żeby go nie przypalić), następnie dodaj pomidory, bazylię, sól i pieprz. Gotuj przez około 20 minut. Sos powinien być gęsty. W międzyczasie rozpal grill.

3. Podziel ciasto na 4 kule. Następnie rozwałkuj każdą z nich tak, aby uzyskać kształt pizzy. Jedną stronę ciasta posmaruj oliwą. Podpiekaj je posmarowaną stroną do dołu przez 2-4 minuty, aż się zrumieni. Następnie posmaruj drugą stronę ciasta oliwą, przekręć je na drugą stronę i zacznij podpiekać. Dodaj sos i wybrane przez siebie składniki pizzy. Podpiekaj, aż ciasto przestanie być surowe. (Uwaga: niektóre składniki takie jak pomidorki cherry zyskają na smaku, jeśli podpieczesz je przez parę minut na grillu, inne zaś takie jak np. rukola lepiej dodać na koniec, gdy danie jest gotowe.)

 

Przepis: Kate McCullough
Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

- 250 g dobrej mąki

- 2 łyżeczki suchych drożdży

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka cukru

- 5 łyżek oliwy z oliwek

- 2 pokrojone ząbki czosnku

- 1 puszka krojonych pomidorów

- bazylia do doprawienia

- składniki do posypania dania takie jak rucola, szynka parmeńska,tarty parmezan, przekrojone na pół pomidorki cherry

Reklama
Polub nas na Facebooku