Reklama

Ostre curry z krewetkami

Ostre curry z krewetkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób1 osoba Poziom trudnościłatwe

Jedna porcja starczy na dwa posiłki. Jeśli zostanie ci trochę ryżu, możesz go wykorzystać do zrobienia biryani z kurczakiem lub jagnięciną albo jako bazę do nadzienia bakłażana.

1. Zacznij od przygotowania pilawu. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj czerwoną cebulę, gałązki kolendry (nie liście) i suszone przyprawy. Następnie podsmażaj wszystko przez minutę, aż ziarenka gorczycy zaczną podskakiwać.

2. Dodaj posiekany imbir i zieloną papryczkę chilli. Gotuj przez kolejne 5 minut, aż cebula zmięknie. Co jakiś czas całość mieszaj.

3. W międzyczasie zajmij się ryżem. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny i masło. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj przez 5 minut, aż się zeszkli. Wlej wodę do czajnika i zagotuj.

4. Dorzuć przyprawy i gotuj przez minutę. Podkręć ogień, dodaj ryż i porządnie zamieszaj. Następnie kubek po ryżu napełnij wrzącą wodą (około 350 ml, objętość dwa razy większa niż objętość ryżu) i zalej nią patelnię. Dodaj sól. Całość doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień.

5. Gotuj na wolnym ogniu przez około 12-15 minut, aż ryż dojdzie i wchłonie wodę. Wyłącz ogień i zamieszaj ryż widelcem. Odstaw na bok pod przykryciem.

6. Do cebuli z przyprawami przygotowanej do curry dodaj pomidory gałązkowe i odrobinę wrzątku. Całość doprowadź do wrzenia, dopraw do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut do zgęstnienia.Dodaj krewetki i mleko kokosowe. Następnie gotuj przez kolejne 3-5 minut, aż krewetki zrobią się różowe.

7. Podawaj curry na ryżu, uprzednio usuwając z niego papryczki chilli, o ile je dodawałeś. Gotowe danie posyp odrobiną liści kolendry.

 


Jedna porcja liczy 969 kalorii i zawiera 41g tłuszczu (17,7g tłuszczów nasyconych), 52,4g białka, 91g węglowodanów, 26,6g cukru

 

Przepis: Philippa Spence
Zdjęcie: Jonathan Gregson

Składniki

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 mała, czerwona cebula, drobno posiekana

- pęczek kolendry, należy oddzielić liście, a łodyżki posiekać

- 1 łyżeczka nasion gorczycy

- 1 łyżeczka kurkumy

- 4 suszone liście curry (opcjonalne)

- 1 kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekany

- 1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana

- 2 grubo pokrojone pomidory gałązkowe lub około 100g pomidorów bez skórki

- 200 g surowych krewetek z pancerzem

- 100ml mleka kokosowego light

Reklama
Polub nas na Facebooku