Reklama

Szynka w marynacie jerk

Szynka w marynacie jerk

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Poziom trudnościśrednie

Dzięki odważnym smakom Jamie zmienia to tradycyjne danie w idealną przekąskę np. na letni piknik.

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Ułóż szynkę w głębokiej blasze i dodaj paprykę, cebulę i bouquet garni.  Napełnij blachę do połowy wodą. Przykryj szynkę folią aluminiową  – zrób z niej namiot, by mogła wytworzyć się para. Piecz przez godzinę, lub aż mięso będzie różowe i upieczone, a następnie wyjmij z piekarnika i wciąż pod przykryciem odstaw na 30 minut. Delikatnie usuń skórę, gdy szynka wciąż będzie ciepła zostawiając na niej warstwę tłuszczu. Ostrym nożem zrób przekątne nacięcia na całym kawałku mięsa.

2. Żeby przygotować marynatę „jerk”, w blenderze wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wetrzyj ją w mięso, zawiń je w folię plastikową i wstaw na noc (lub na 24 godziny) do lodówki.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Połącz w misce składniki glazury. Wyjmij szynkę z lodówki i usuń namiar przyprawy i piecz przez godzinę. Wyjmij mięso i za pomocą pędzelka pokryj je glazurą. Wstaw do piekarnika na kolejne 30-40 minut, co 10 minut smarując glazurą, aż szynka będzie mieć chrupiącą, złocistą skórkę.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

3 kg szynki

1 łyżka ziaren pieprzu

1 cebula, obrana i pokrojona w ósemki

1 bouquet garni (por, seler, liść laurowy, tymianek)

 

Marynata  jerk

5 ząbków czosnku, drobno pokrojonych

5 ostrych papryczek Scotch Bonnet, pozbawionych nasion i posiekanych

4 czerwone szalotki, obrane i pokrojone w kostkę

pęczek szczypiorku, posiekany

1 łyżka cukru pudru

12 gałązek świeżego tymianku

3 świeże listki laurowe

po 2 łyżki mielonego ziela angielskiego, gałki muszkatołowej, goździków i soli morskiej

125 ml złotego rumu

125 ml octu słodowego

 

Glazura

3 łyżki marmolady

250 ml soku pomarańczowego

125 ml złotego rumu

Reklama
Polub nas na Facebooku