Reklama

Tagin z siedmiu warzyw

Tagin z siedmiu warzyw

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

Tagin to tradycyjne danie marokańskie. To gotowana na wolnym ogniu potrawka z jagnięciną, kurczakiem lub rybą i warzywami. Nazwa pochodzi od stożkowatego garnka, w którym danie to jest zwyczajowo przyrządzane. Jego kształt sprawia, że para skrapla się z powrotem do potrawki. Dzięki temu danie jest bardzo aromatyczne.

W tym wegetariańskim taginie nie brakuje smaku mięsa. Warzywa przechodzą aromatem kolendry, kminku, szafranu, imbiru i pomidorów. Powinny być pokrojone na grube kawałki, aby nie rozgotowały się w trakcie duszenia. Tagin najlepiej podawać z kuskusem z lekką nutą orzechową. Jeśli używasz suszonej ciecierzycy, pamiętaj, by namoczyć ją na noc. Następnego dnia osusz ją i przełóż na dużą patelnię. Wlej wody tak, by przykrywała ona ciecierzycę. Gotuj przez godzinę do uzyskania miękkości.

 

1. Włóż cebule do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na bok na parę minut. Potem starannie obierz je ze skórki.
Obierz imbir i pokrój go na grube kawałki. Następnie wrzuć go na dużą patelnię wraz z szafranem, nasionami kminku i kolendry, większą częścią liści mięty i pietruszki oraz koncentratem pomidorowym. Całość zalej bulionem warzywnym. Doprowadź do wrzenia. Dodaj cebule, marchewkę, dynię i ziemniaka. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Następnie dorzuć resztę warzyw i gotowaną lub puszkowaną ciecierzycę. Ponownie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 20 minut, mieszając co jakiś czas.

2. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zdejmij tagin z palnika. Nałóż kuskus na talerze i polej taginem. Gotowe dania ozdób resztą liści mięty i pietruszki. Potrawę podawaj z harissą.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Dan Jones

Składniki

SKŁADNIKI

- 200 g suszonej lub 400 g puszkowanej ciecierzycy

- 8 małych cebulek

- 2 marchewki, pokrojone na duże kawałki

- 500 g dyni, pokrojonej na duże kawałki

- 1 duży, pokrojony ziemniak

- zielona kapusta, pokrojona na 8 kawałków

- 2 cukinie, pokrojone na duże kawałki

- 5 małych bakłażanów, przeciętych wzdłuż

- 30 g świeżego imbiru

- duża szczypta szafranu

- 1 łyżeczka nasion kminku

- 2 łyżeczki nasion kolendry

- 2 łyżki posiekanych liści mięty

- 2 łyżki posiekanych liści pietruszki

- 1 łyżka koncentratu pomidorowego

- 1 litr bulionu warzywnego

- 300 g kuskusu

- harissa do serwowania z daniem

Reklama
Polub nas na Facebooku