Reklama

Kotlety z fenkułem i pikantną kapustą

Kotlety z fenkułem i pikantną kapustą

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościśrednie

Pieczenie warzyw korzeniowych podkreśla ich naturalny smak. W tym przypadku, lekka gorycz brukwi jest świetnym tłem dla słodyczy marchwi.

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C . Obtocz brukiew i marchew w oliwie, przypraw solą i pieprzem i przełóż na blachę razem z połówkami czosnku i tymiankiem. Przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut.

2. W tym czasie usuń zewnętrzne liście kapusty i wytnij głąb. Porwij liście i wrzuć do miski. Pamiętaj, żeby trzymać w pobliżu gorczycę, pokrojony czosnek i papryczkę chili.

3. Z upieczonych brukwi i marchwi zdejmij folię i wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut, co jakiś czas mieszając, by się równo przybrązowiły.

4. Mocno rozgrzej elektryczny grill i połóż na nim kotlety. W moździerzu dokładnie rozdrobnij ziarna fenkułu z łyżeczką soli. Kotlety spryskaj oliwą i posyp fenkułową solą oraz dużą ilością czarnego pieprzu. Dokładnie wetrzyj przyprawy.

5. Ułóż mięso na patelni grillowej upewniając się, że przylega do rusztu. Smaż około 10 minut, co 2 minuty przewracając na drugą stronę. Następnie szczypcami zdejmij kotlety z patelni i odstaw na parę minut, żeby odpoczęły.

6. Na drugiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć gorczycę, a gdy zacznie skwierczeć, dodaj pokrojony czosnek i papryczkę. Podsmaż przez kilka sekund, a następnie dodaj kapustę. Dopraw i podsmażaj jeszcze trochę, aż kapusta zmięknie. Zdejmij z ognia i odstaw. Po około minucie podaj razem z mięsem i resztą warzyw.

Składniki

1 brukiew, obrana i pokrojona w ćwiartki 

4 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki o wielkości 3 cm

oliwa z oliwek do spryskania

1 główka czosnku (przekrojona na pół) i jeden ząbek czosnku (obrany i pokrojony)

kilka gałązek tymianku

1 mała kapusta włoska

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 mała papryczka chili, pozbawiona nasion i pokrojona

2 kotlety wieprzowe, każdy o wadze około 350 g i grubości 2 cm

1 łyżeczka nasion fenkułu

olej roślinny

Reklama
Polub nas na Facebooku