Reklama

Żeberka w sosie bbq

Żeberka w sosie bbq

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób6 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Skrop żeberka odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i czarnym pieprzem i dobrze wysmaruj wszystkim mięso.

2. Zrób marynatę. Usuń pestki i drobno posiekaj chili. Obierz i zetrzyj imbir oraz czosnek. Umieść wszystko w średniej wielkości garnku razem z sokiem jabłkowym, białym octem winnym, ketchupem, musztardą, sosem sojowym i brązowym cukrem.

3. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i umieść garnek na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, gdy sos zgęstnieje.

4. Umieść żeberka w dużym naczyniu do zapiekania, wysmaruj marynatą i przykryj folią. Piecz w piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

5. Po 30 minutach posmaruj żeberka marynatą. Po godzinie pieczenia zdejmij folię, ponownie nasmaruj i piecz, bez przykrycia, przez ostatnie 15 minut, smarując jeszcze w połowie tego czasu. Gdy rozgrzejesz grill, przenieś na niego żeberka. Grilluj na niskiej lub średniej mocy przez 5-10 minut.

6. Przenieś żeberka na deskę i pokrój. Podawaj z garścią rukoli i roszponki.

 


W porcji: 733 kcal, białko: 54,1 g, węglowodany: 16,4 g, cukry: 15,2 g, tłuszcze: 50,4 g (nasycone kwasy tłuszczowe: 17,9 g)

 

Przepis: Christina Mackenzie

Zdjęcie: Carolyn Barber

 

Składniki

oliwa z oliwek

2 rzędy wieprzowych żeberek (około 1,6 kg)

rukola i roszponka, do podania

 

Marynata

1 czerwone chilli

kawałek imbiru wielkości kciuka

2 ząbki czosnku

150 ml soku jabłkowego

100 ml octu z białego wina

2 czubate łyżki ketchupu

1 łyżka musztardy dijon

100 ml sosu sojowego light

100 g brązowego cukru

Reklama
Polub nas na Facebooku