Reklama

Tonkatsu z makaronem

Tonkatsu z makaronem

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

 1. Umieść mąkę na dużym, płaskim talerzu, bułkę tartą na innym, a ubite jajko w płytkiej miseczce. Chwyć jednego kotleta, obtocz go najpierw w mące, strzepując nadmiar, następnie w jajku, a na koniec pokryj tartą bułką. Powtórz z resztą kotletów.

2. W międzyczasie, doprowadź do wrzenia wodę w garnku i gotuj w nim makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowy, odsącz i wymieszaj z marchewką, kapustą i sosem sojowym do smaku. Przenieś do misek.

3. W międzyczasie, wlej olej do dużej patelni, ustawionej na średnim ogniu, i podgrzewaj, aż zacznie skwierczeć. Wtedy połóż na niej wieprzowinę. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż się przyrumieni. Prawdopodobnie trzeba będzie robić to partiami. Odsącz na papierze kuchennym przed pokrojeniem. Nałóż paski wieprzowiny na makaron i od razu podawaj z dodatkowym sosem sojowym i musztardą.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: Sam Stowell

Składniki

2 łyżki mąki pszennej

100 g świeżej, drobnej bułki tartej

1 ubite jajko

4 x 120 g kotlety wieprzowe, rozbite do 1 cm grubości

olej roślinny, do smażenia

300 g makaronu udon

1 mała marchewka, starta albo bardzo cienko pokrojona obieraczką

1 zwykłej kapusty lub pekińskiej, drobno poszatkowanej

1 czerwone chili (opcjonalnie), drobno posiekane

sos sojowy i musztarda, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku