Reklama

Szybkie steki

Szybkie steki

Przygotowanie

Czas przygotowania15 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościłatwe

Ten klasyczny stek jest jednym z bestsellerów w restauracji Jamie's Italian. Oto przepis na przyrządzenie go w domu.

1. Umieść steki na desce i dopraw je solą i pieprzem. Połóż 4 listkii szałwi na każdym steku, następnie przykryj każdy 3 plasterkami prosciutto. Weź tłuczek do mięsa i uderzaj mięso, aż prosciutto zacznie do niego przywierać. Następnie delikatnie nasmaruj steki oliwą.

2. Bardzo dobrze nagrzej patelnię grillową. Ułoż na niej steki i smaż, przekładając na drugą stronę. Pozwól mięsu odpocząć przez 5 minut. Podawaj z salsa picante i wybranymi ziołami z dressingiem z odrobiny oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli morskiej i mielonego czarnego pieprzu.

 

Przepis: Jamie Oliver, Gennaro Contaldo & Jules Hunt

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

4 steki

16 listków szałwi

12 plasterków prosciutto san daniele

80 g salsa picante

posiekane zioła, do podania

oliwa extra-virgin

sok z cytryny

Reklama
Polub nas na Facebooku