Reklama

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 220 st. C. Natnij skórę i tłuszcz, natrzyj połówką cytryny. Dopraw skórę i mięso solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Piecz boczek przez 30 minut, aż skórka zacznie skwierczeć. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez kolejną godzinę.

2. Na salsę, drobno posiekaj czosnek, kapary, ogórki i anchois. Pokryj ziołami i również drobno posiekaj. Następnie wymieszaj z migdałami, morelami, octem i oliwą z oliwek. Wymieszaj z musztardą i małą porcją wody. Dopraw.

3. Wyjmij boczek z piekarnika, wysmaruj wyciekłym tłuszczem i połóż na desce. Dodaj pozostałe połówki cytryn, czosnek i warzywa do brytfanki. Ułóż na wierzch boczek i gotuj przez kolejną godzinę, aż zmięknie. Jeśli będzie taka potrzeba, pozostaw na ogniu jeszcze przez 20 minut.

4. Wyjmij boczek, przykryj i pozostaw, by odpoczął. Odłóż tłuszcz z brytfanki. Grubo posiekaj cytryny i włóż ponownie do brytfanki. Wymieszaj z kuskusem i bulionem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka minut, zeskrobując soki drewnianą łyżką i pokrywając nimi warzywa. Przykryj folią i włóż ponownie do piekarnika na 10-15 minut lub do momentu, gdy kuskus się ugotuje.

5. Podawaj boczek z kuskusem razem z miseczką salsy verde i miseczką jogurtu, przyprawiony harissą i posypany posiekanym chili i dodatkową kolendrą.

 

Przepis: Jamie Oliver

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

1,5 kg boczku, ze skórą

3 cytryny, przepołowione

świeżo mielona gałka muszkatołowa

1 mały pęczek świeżego tymianku, zebrane listki

2 czerwone cebule, przepołowione

2 marchewki, obrane i pokrojone w kawałki

2 gałązki selera, pokrojone w kawałki

1 główka czosnku, podzielona na ząbki, ze skórą

750 ml bulionu lub wody

500 g kuskusu

 

Salsa verde

ząbek czosnku, obrany

1 łyżeczka kaparów, odsączona i osuszona

4 małe ogórki kiszone

2 dobrej jakości filety anchois w oliwie z oliwek, odsączone

1 mały pęczek świeżej kolendry, oderwane listki

1 mała garść świeżej bazylii, oderwane listki

1 mała garść świeżej mięty, oderwane listki

1 mała garść blanszowanych migdałów, podpieczonych, posiekanych

6 suszonych moreli, drobno posiekanych

1-2 łyżki octu z czerwonego wina, do smaku

50 ml oliwy extra-virgin

1 łyżeczka musztardy dijon

 

Do podania

1 x 200 ml pojemnik jogurtu naturalnego

2 łyżeczki dobrej jakości pasty harissa

świeża czerwona papryczka chili, bez pestek, drobno posiekana

1 mały pęczek świeżej kolendry, same listki (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku