Reklama

Gulasz z królika

Gulasz z królika

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościtrudne

1. Podziel króliki na części (lub poproś o to w sklepie. Jeśli kupiłeś je w supermarkecie, będą już prawdopodobnie częściowo pokrojone, ale też nie tak dobre w smaku). Odetnij od każdego królika łopatkę i nogi, pokrój je na pół w łokciach i kolanach. Ułóż króliki plecami na desce do krojenia. Wbij nóż w poprzek ciała, zaraz pod klatką piersiową i uderz w grzbiet noża drewnianym wałkiem. Jeśli użyjesz wystarczająco dużo siły, uda ci się przekroić królika. Podobnie postępuj na drugim końcu, aby odkroić miednicę. Usuń miednicę i żebra. Powinieneś uzyskać prostokątny kawałek pleców królika, ok.10 cm długości. Pokrój go na połowę, w poprzek kręgosłupa. W ten sposób uzyskasz 10 części z każdego królika.

2. W dużej misce wymieszaj musztardę w proszku z mąką z kilkoma szczyptami soli i czarnego pieprzu. Obtocz kawałki królika w mieszance przypraw.

3. Roztop masło na dużej, płytkiej patelni na średnim ogniu. Dodaj królika i podsmaż go równomiernie z każdej strony. Jeśli potrzeba zwiększ ilość masła. Dodaj cebule, selera, marchewki oraz tymianek i gotuj powoli, aż staną się miękkie i nabiorą aromatu. Zalej całość piwem, dodając tyle wody, by pokryć składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut, dodając wody, jeśli ubędzie za dużo płynu. Gdy mięso stanie się miękkie, podgotuj jeszcze chwilę płyn, aby zgęstniał. Przed podaniem wymieszaj z musztardą. Serwuj z chlebem, endywią oraz roszponką.

 

Przepis: Pete Begg
Zdjęcie: William Meppem

Składniki

2 całe króliki

2 łyżki angielskiej musztardy w proszku

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka masła

4 małe cebule, obrane i przepołowione

2 gałązki selera naciowego, posiekane

10 małych marchewek, obranych

kilka gałązek tymianku

ok. pół litra (568 ml) jasnego piwa

½ łyżeczki angielskiej musztardy

pieczywo oraz sałata endywia oraz roszponka, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku