Reklama

Wegetariański stir-fry z tofu

Wegetariański stir-fry z tofu

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób2 osoby Poziom trudnościłatwe

1. Umieść patelnię lub wok na wysokim ogniu. Dodaj nerkowce, po 30 sekundach nasiona sezamu. Mieszaj przez kolejne 30 sekund, aż nabiorą złotego koloru. Przełóż do miski.

2. Wrzuć tofu do miski i posyp mąką kukurydzianą oraz szczyptą soli oraz pieprzu. Dodaj na patelnię lub wok sporą porcję oleju roślinnego i umieść ponownie na średnim lub mocnym ogniu.

3. Smaż tofu, aż nabierze złotego koloru i chrupkości. Zdejmij z patelni za pomocą łyżki durszlakowej i odłóż na talerz pokryty papierowym ręcznikiem kuchennym. Zanim wystygnie skrop go miodem i posyp orzechami oraz nasionami.

4. Połóż patelnię z powrotem na średni ogień i dodaj czosnek, imbir, cebulę i chili (jeśli używasz). Podsmażaj mieszając przez 30 sekund lub do momentu, gdy czosnek się zezłoci. Dodaj warzywa i kontynuuj smażenie przez następne 4 minuty. Wciśnij dwie ćwiartki limonki i dolej sosu sojowego.

5. Przełóż warzywa do misek, na wierzch połóż chrupkie tofu i podawaj z pozostałymi kawałkami limonki i odrobiną sosu chili, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy.

 

Przepis: Phillipa Spence

Składniki

2 łyżki nerkowców

3 łyżki nasion sezamu

175 g tofu, pokrojonego w kostkę

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

olej roślinny

płynny miód

2 ząbki czosnku, posiekane

kawałek imbiru wielkości kciuka, obrany i posiekany

4 cebule dymki, pokrojone

2 czerwone chili, pokrojone (opcjonalnie)

główka brokuła, pokrojona w różyczki

czerwona papryka, pokrojona w paski

4 mini kukurydze, pokrojone wzdłuż

80 g groszku cukrowego

1 limonka, w ćwiartkach

12 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli

sos chili, do podania (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku