Reklama

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościśrednie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C i wstaw do niego blachę do pieczenia, żeby się podgrzała. Jabłka obierz, pokrój w cienkie plasterki, przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Wymieszaj z cukrem oraz cynamonem i odstaw.

Wyjmij ciasto z lodówki i na posypanej mąką powierzchni, rozwałkuj na grubość 4 mm. Używając obsypanego mąką noża, wytnij koło o średnicy 26 cm – nie przekuwaj go nożem, ale raczej wykonuj pionowe cięcia, które ułatwią późniejsze wyrastanie ciasta. Użyj talerza o średnicy 24 cm, żeby odznaczyć 2 cm brzeg ciasta (ponownie, nie przekuwając go nożem). Następnie przełóż ciasto na osobną, wysypaną mąką blachę do pieczenia.
 

Wyłóż ciasto jabłkami układając z nich spiralny wzór, sięgający aż do brzegów i posmaruj je (nie jabłka) roztrzepanym jajkiem. Następnie delikatnie ponacinaj brzegi ciasta nożem, co ułatwi im wyrosnąć. Odstaw ciasto w chłodne miejsce na 20 minut.
 

4. Przełóż ciasto na podgrzaną blachę do pieczenia i piecz 20-25 minut, aż jego brzegi się zezłocą. W międzyczasie przygotuj glazurę: konfiturę rozpuść na patelni, przetrzyj przez sitko i nałóż na upieczoną tartę. Podawaj na ciepło z crème fraîche.


Jedna porcja zawiera: 289 kalorii, 17.5 g tłuszczu (9.7g tłuszcze nasycone), 3.7 g białka, 27.9 g węglowodanów, 12.1 g cukru

Składniki

3 wydrążone jabłka (bez gniazd nasiennych)

sok z cytryny

2 łyżki cukru demerara

duża szczypta cynamonu

300 g ciasta francuskiego

1 średnie roztrzepane jajko

4 łyżki stołowe konfitury morelowej

crème fraîche, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku