Reklama

Czekoladowo-kasztanowa rolada

Czekoladowo-kasztanowa rolada

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Dużą prostokątną blachę o wymiarach 26 cm x 37 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier wystawał ponad ścianki blachy. Zmiel orzechy w robocie, dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli morskiej. Oddziel białka od żółtek. Za pomocą miksera ubij białka na sztywną pianę i stopniowo dodaj połowę cukru. W innej misce utrzyj żółtka z cukrem na jasną, gęstą masę. Ostrożnie dodaj zmielone orzechy, mąkę i kakao.

Dużą, metalową łyżką stopniowo dodaj pianę.

Masę przelej do formy i piecz przez 25 minut, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie czysty, a ciasto elastyczne. Wciąż ciepłe ciasto przykryj papierem do pieczenia i odwróć blachę do góry nogami. Wyjmij ciasto i ściągnij przyklejony papier, którym wyłożona była blacha. Odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut.

Spryskaj ciasto marsalą i zwiń je od dłuższego boku, z papierem w środku. Przykryj je wilgotną ściereczką.

Roztop czekoladę w miseczce, trzymając ją nad gotującą się wodą.

Cukier puder i masło wrzuć do pojemnika robota i połącz składniki w trybie pulsacyjnym. Dodaj lekko przestudzoną czekoladę i  – wciąż używając tego samego trybu połącz na gładką masę. Przełóż ją do miski i schłodź w lodówce przez 30 minut.

Trzepaczką ubij śmietanę. Gdy zacznie tężeć dodaj purée z kasztanów i delikatnie wymieszaj.

Ostudzone ciasto rozwiń i posmaruj śmietaną zostawiając po 2 cm od każdej krawędzi. Ponownie zwiń roladę w ten sam sposób, tym razem bez papieru.

Równomiernie rozprowadź czekoladową polewę. Widelcem zrób rowki, żeby rolada wyglądała jak kawałek drewna. Oprósz ciasto cukrem pudrem. 

Składniki

100 g orzechów włoskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 dużych jajek z wolnego wybiegu

125 g drobnego cukru

25 g mąki pszennej

25 g kakao dobrej jakości

3 łyżki wina marsala lub słodkiej sherry

160 g gorzkiej czekolady (70%)

180 g cukru pudru

180 g masła (w temperaturze pokojowej)

150 ml śmietany kremówki

150 ml słodkiego purée z kasztanów

Reklama
Polub nas na Facebooku