Reklama

Bułeczki z suszoną żurawiną

Bułeczki z suszoną żurawiną

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

"Te wyśmienite bułeczki, pełne suszonych owoców, smakują najlepiej podane z kleksem tłustej śmietany.”

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Masło posiekaj, suszoną żurawinę pokrój na mniejsze kawałki oraz otrzyj skórkę z pomarańczy.

Do dużej miski przesiej mąkę i wymieszaj z cukrem. Dodaj posiekane masło i rozetrzyj w palcach, aby całość zaczęła przypominać kruszonkę.

Dodaj pokruszony pudding, żurawinę, skórkę z pomarańczy i przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszaj.

Jajko rozkłóć z mlekiem i dodaj do suchych składników. Za pomocą kuchennego noża wymieszaj całość, aż składniki połączą się w gładkie i lekko lepkie ciasto. Na koniec dodaj melasę.

Ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na grubość około 2,5 cm i wytnij 8 krążków o średnicy 5 cm.

Bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj każdą odrobiną mleka i piecz przez 12 minut lub do momentu, aż ładnie wyrosną i lekko się przyrumienią.

Bułeczki podawaj wedle uznania ciepłe lub zimne z kleksem tłustej śmietany oraz sosem żurawinowym lub owocami z kompotu.

Składniki

80 g zimnego niesolonego masła

20 g suszonej żurawiny

1 pomarańcza

250 g mąki ze środkiem spulchniającym, plus dodatkowa do podsypywania ciasta w trakcie wałkowania

30 g drobnego cukru trzcinowego

70 g resztki puddingu bożonarodzeniowego (należy pamiętać o usunięciu z wierzchu lukru lub masy marcepanowej)

pół łyżeczki przyprawy do piernika

1 jajo od kury z wolnego wybiegu

4 łyżki półtłustego mleka, plus dodatkowe do przygotowania lukru

1 łyżka melasy

Reklama
Polub nas na Facebooku