Reklama

Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

„Moja mama zawsze świetnie gotowała: jest w kuchni dokładna, ale jej dania nie są wymyślne czy skomplikowane” - mówi Jamie. „Wkłada w gotowanie mnóstwo serca, dbałości i staranności. Ten deser dostawaliśmy raz na parę miesięcy, w niedzielę, albo, przy odrobinie szczęścia, na urodziny, jeśli o niego poprosiliśmy. Za każdym razem cieszyliśmy się na niego wszyscy. Mama dała mi swój przepis, a ja przekazuję go wam”.

1. W malakserze utrzyj masło z cukrem na jasną masę. Dodaj czekoladę, kakao i skórkę z pomarańczy, zmiksuj na gładko. Wbij jajka, wsyp mąkę i szczyptę soli morskiej. Utrzyj ciasto, od czasu do czasu zatrzymując malakser, by zdjąć szpatułką ciasto ze ścianek.

2. Wysmaruj porządnie masłem formę budyniową o pojemności 1,3 l, nałóż ciasto. Przykryj z wierzchu folią aluminiową, szczelnie zawijając brzegi. Duży garnek napełnij w połowie wodą. Umieść formę pośrodku, zakryj pokrywką, doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum, gotuj przez godzinę i kwadrans do półtorej godziny, w razie potrzeby dolewając trochę gorącej wody.

3. Tuż przed końcem gotowania przygotuj sos czekoladowy. Na średnim ogniu rozpuść w rondelku masło z syropem cukrowym i mlekiem, a następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z kawałkami czekolady i małą szczyptą soli. Odstaw, by czekolada się rozpuściła, od czasu do czasu mieszając łopatką.

4. Wyjmij formę z garnka, zdejmij folię. Wyłóż babkę na duży talerz i polej sosem lub podaj go w dzbanuszku obok.


Porcja: 429 kcal, tłuszcz 276 g (nasycone kwasy tłuszczowe 16,6 g), białko 7 g, węglowodany 37,2 g, cukry 22,4 g.

 

Przepis z nr. 6 MAJ/CZERWIEC 2016

 

Składniki

  • 150 g masła, plus do natłuszczenia formy
  • 150 g cukru
  • 50 g czekolady 70%, połamanej na kawałki
  • 50 g kakao
  • skórka otarta z połówki pomarańczy
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • odrobina mleka


Sos czekoladowy
• 50 g masła
• 2 łyżki syropu z trzciny cukrowej

• 100 ml mleka
• 100 g czekolady 70%

Reklama
Polub nas na Facebooku