Reklama

Potrójnie czekoladowy trifle

Potrójnie czekoladowy trifle

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

Zacznij od zrobienia musu. Roztop masło w rondelku na małym ogniu i dodaj czekoladę. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do ostygnięcia. W misce ubij białka z cukrem na prawie sztywną pianę. Połącz ją z roztopioną czekoladą i przelej masę do naczynia na trifle lub do 12 małych pojemniczków. Schłódź w lodówce przynajmniej przez godzinę.

Nagrzej piekarnik do 180C. Wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia blachę o średnicy 23 cm. W misce utrzyj jajka, żółtko i cukier na puszystą masę. Ostrożnie dodaj mąkę i kakao. Wlej masę do blachy - musi być takiego rozmiaru, by dało się z niej wyciąć kawałek ciasta wielkości twojego naczynia (lub 12 naczynek) na trifle. Piecz przez 6 minut lub aż ciasto będzie złociste. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystudzenia. Przytnij ciasto do odpowiedniej wielkości i ułóż na musie.

Żeby zrobić krem angielski, włóż żelatynę do miski i zalej ją zimną wodą. W garnku podgrzej śmietanę, mleko i cukier  - doprowadź niemal do wrzenia.

Dodaj najpierw mleczną czekoladę, a następnie żelatynę i wymieszaj np. rózgą. Przecedź na sicie i wylej krem na ciasto.

Schłódź w lodówce przynajmniej przez 2 godziny.

Przed podaniem roztop białą czekoladę i ubij ze śmietaną. Nałóż ją na trifle i posyp płatkami gorzkiej czekolady. 

 

 Zobacz przepis na trifle z jeżynami.

Składniki

2 duże jajka z wolnego wybiegu

1 żółtko dużego jajka z wolnego wybiegu

150 g cukru

100 g mąki

50 g kakao

gorzka czekolada (70%)

 

MUS CZEKOLADOWY

75 g masła

150 g gorzkiej czekolady

3 białka z dużych jajek z wolnego wybiegu

150 g cukru

 

CZEKOLADOWY KREM ANGIELSKI

2 płatki żelatyny

500 ml śmietanki kremówki

100 ml mleka

50 g cukru

100 g mlecznej czekolady

 

KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY

100 g białej czekolady

500 ml śmietany kremówki

Reklama
Polub nas na Facebooku