Reklama

Słodkie Folar de Olhao

Słodkie Folar de Olhao

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób4 osoby Poziom trudnościśrednie

Aby przygotować ciasto, rozpuść masło, roztrzep jajko i wyciśnij sok z pomarańczy. W misce wymieszaj wszystkie składniki (oprócz mleka). Następnie stopniowo dodawaj mleko. Ciasto powinno mieć gładką i dość zwartą konsystencję.

Ciasto odstaw na 15 minut i w tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 185°C. Ciasto rozwałkuj na długi i cienki prostokąt o grubości około 0,5cm i wymiarach 50-60cm na 10cm.

Aby przygotować nadzienie, wymieszaj cukier z przyprawami oraz rozpuść masło. Następnie  posyp rozwałkowane ciasto cukrem z przyprawami i skrop rozpuszczonym masłem. Ciasto zwiń wzdłuż krótszego brzegu.

Ciasto podziel na cztery równe części i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Składniki glazury włóż do niewielkiego garnuszka i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.

Za pomocą łyżki polej ciasto odrobiną glazury i piecz przez 40 minut, kilkakrotnie polewając je glazurą podczas pieczenia, do momentu, aż ładnie wyrośnie i przyrumieni się, a glazura delikatnie skarmelizuje. Ciasto może się delikatnie rozejść podczas pieczenia, jednak nie ma to wpływu na jego smak.

Składniki

Ciasto

30g niesolonego masła

1 jajo od kury z wolnego wybiegu

1 pomarańcz

330g mąki pszennej z dodatkiem środka spulchniającego (możesz ją zastąpić 330g zwykłej mąki pszennej wymieszanej z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia i dwoma szczyptami soli)   

60g brązowego cukru

5g drobnej soli morskiej

75ml mleka

Nadzienie

50g brązowego cukru

pół łyżeczki mielonego cynamonu

pół łyżeczki mielonych nasion kopru

30g niesolonego masła

Glazura

50g brązowego cukru

1 łyżka płynnego miodu

2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Reklama
Polub nas na Facebooku