Reklama

Wegańska tarta czekoladowa z rabarbarem

Wegańska tarta czekoladowa z rabarbarem

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościtrudne

„Zastąpienie mleka krowiego roślinnym w żaden sposób nie wpływa na walory smakowe tarty. Kwaskowy rabarbar natomiast idealnie równoważy jej bogaty i lekko dekadencki smak.”

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Formę do tarty o średnicy 25 cm z wyjmowanym dnem wysmaruj margaryną. 

Aby przygotować kruchy spód, do dużej miski przesiej mąkę, cukier puder i suszony imbir. Dodaj pokrojoną margarynę i całość szybko rozdrobnij palcami. Następnie dodaj tyle zimnej wody, aby z ciasta uformować zgrabną kulę. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie wyjmij je z lodówki i rozwałkuj na grubość 0,5cm. Następnie wylep nim wcześniej przygotowaną formę do tarty. Ciasto wystające ponad brzegi formy przytnij i nakłuj spód widelcem. Ponownie schłodź w lodówce przez 30 minut.

Ciasto podpiekaj z obciążeniem przez 15 minut. Następnie usuń obciążenie i piecz kolejne 10-15 minut do momentu, aż tarta się lekko przyrumieni.    

Aby przygotować nadzienie, do niewielkiego garnka z 200 ml wody wlej mleko sojowe, dodaj pokruszone ziarna kardamonu oraz cukier. Całość podgrzewaj na wolnym ogniu.

W małej miseczce rozmieszaj mąkę kukurydzianą z kilkom łyżkami ciepłego mleka, wlej ją do garnka z pozostałym mlekiem i doprowadź do wrzenia. Wyjmij kawałki kardamonu.     

Połamaną czekoladę wrzuć do miski i zalej gorącym mlekiem z dodatkami. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj ekstrakt z wanilii i szczyptę soli, całość wylej na upieczony spód i odstaw do ostygnięcia na 5-6 godzin.

Aby przygotować rabarbar, pokrój go na 5-centymetrowe kawałki i wrzuć do naczynia żaroodpornego, posypując 2 lub 3 łyżkami cukru. Ilość cukru zależy od tego, jak bardzo kwaśny jest rabarbar. Dodaj syrop imbirowy, skórkę oraz sok z pomarańczy i przykryj całość kawałkiem papieru do pieczenia.

 

Zobacz przepis na czekoladową tartę z płatkami soli.

Składniki

150 ml mleka sojowego

4 ziarna kardamonu

4 łyżki cukru

1 łyżka mąki kukurydzianej

250 g wegańskiej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Kruche ciasto

250g mąki pszennej

125g cukru pudru

1 łyżeczka mielonego imbiru

125g zimnej margaryny sojowej, plus dodatkowa do natłuszczenia formy

 

Rabarbar

400g rabarbaru

25 – 40g cukru

duży chlust syropu imbirowego

Reklama
Polub nas na Facebooku