Reklama

Neapolitańska tarta wielkanocna

Neapolitańska tarta wielkanocna

Przygotowanie

Czas przygotowania105 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

„Gotowana pszenica dostępna jest w słoiku lub puszce i można ją kupić między innymi w delikatesach.”

Aby przygotować kruche ciasto, posiekaj masło i wrzuć do misy robota. Dodaj mąkę, cukier oraz skórką otartą z cytryny. Miksuj pulsacyjnie do czasu, aż otrzymasz coś na kształt drobnej kruszonki.

Dodaj jajka i mieszaj pulsacyjnie do czasu, aż składniki połączą się i otrzymasz zwarte ciasto. Mąkę, masło i skórkę otartą z cytryny możesz również rozetrzeć między palcami do otrzymania drobnej kruszonki, następnie dodać jajka i zagnieść zwarte ciasto.

Ciasto zawiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce przez godzinę.

Formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25 cm natłuść. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5cm i wylep nim formę.

Przytnij ciasto wystające ponad brzegi formy i odłóż na bok. Formę włóż do zamrażarki na 30 minut.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°C. Schłodzony spód tarty przykryj papierem do pieczenia i wysp kulkami ceramicznymi. Spód podpiekaj przez 20 minut lub do czasu, aż lekko zezłoci się.

W garnku wymieszaj ugotowaną pszenicę z mlekiem, wanilią i skórką otartą z cytryny. Całość doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz ogień i gotuj do czasu, aż pszenica wciągnie cały płyn. Garnek zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.

W misce za pomocą widelca rozgnieć ricottę, dodaj żółtka i ubijaj do czas, aż całość stanie się puszysta.

Do masy serowo-jajecznej przesiej cukier puder i dodaj drobno posiekaną skórkę kandyzowaną, wodę z kwiatów pomarańczy, skórkę otartą z pomarańczy i pozostałą skórkę z cytryny.

Mieszaj do połączenia składników, a następnie dodaj pszenicę z dodatkami.

W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę, następnie dodaj ją do ricotty z dodatkiem pszenicy i delikatnie wymieszaj.

Nadzienie wylej na wcześniej przygotowany spód. Skrawki ciasta rozwałkuj i potnij na paski o szerokości 2 cm. Z pasków ułóż na tarcie kratkę.

Tartę piecz przez 50 minut lub do czasu, aż się przyrumieni.

Tartę pozostaw do ostygnięcia, a następnie udekoruj cukrem pudrem. Możesz ją podać z porcją śmietany posypanej skórką z pomarańczy i lekko polanej miodem.

Składniki

1 słoik gotowanej pszenicy o pojemności 400g

120 ml mleka

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

1 cytryna

250 g ricotty

5 dużych żółtek jaj od kur z wolnego wypieku

200 g cukru pudru, plus dodatkowy do udekorowania tarty

120 g mieszanej skórki kandyzowanej

półtorej łyżki wody z kwiatów pomarańczy

1 pomarańcz

2 duże białka jaj od kur z wolnego wybiegu

 

Słodkie kruche ciasto

150 g masła w temperaturze pokojowej, plus dodatkowe do natłuszczenia formy

400 g włoskiej mąki do pizzy lub zwykłej mąki pszennej

100 g drobnego cukru do wypieków

ćwiartka cytryny

3 duże jaj od kur z wolnego wybiegu

Reklama
Polub nas na Facebooku