Reklama

Ananasowo-kokosowe ciasto

Ananasowo-kokosowe ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania90 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

 1. Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C. Utrzyj masło z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodaj jajka i w następnej kolejności śmietanę. Przesiej mąkę, sodę i szczyptę soli i dodaj do masy. Wymieszaj z kokosem i ananasem. 

2. Przelej masę do lekko posmarowanej masłem i oprószonej mąką foremki (18 cm) i piecz przez 60-75 minut, aż nabierze złotego koloru i wkładany patyczek będzie suchy. Ostódź trochę ciasto w foremce, następnie wyjmij je i pozostaw na kratce, aby całkowicie ostygło. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

 

Przepis Laura Fyfe
Zdjęcie Sam Stowell

Składniki

110 g masła

110 g cukru

2 jajka

250 ml kwaśnej śmietany

200 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia

¼ łyżeczki sody oczyszczonej

150 g wiórków kokosowych

200 g ananasa, obranego, oczyszczonego i drobno posiekanego

1-2 łyżki cukru pudru

 

Reklama
Polub nas na Facebooku