Reklama

Imbirowo-gruszkowe ciasto migdałowe

Imbirowo-gruszkowe ciasto migdałowe

Przygotowanie

Czas przygotowania60 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

To ciasto z gruszkami bez mąki ma korzenny, słodki smak. Ponieważ w przepisie używane są mielone migdały zamiast mąki, wypiek jest odpowiedni dla osób na diecie bezglutenowej.

1. Zacznij od gruszek. Umieść 400 g cukru w garnku z imbirem, wanilią i 700 ml wody. Zagotuj, podgrzewaj przez kilka minut, aby smaki sobą przeszły. Przy użyciu łyżki delikatnie zanurz gruszki w gorącym płynie i gotuj przez 10 minut, do miękkości. Wyjmij owoce z płyny i odstaw, aby ostygły.

2. Pokryj foremkę o średnicy 25 cm papierem do pieczenia. Połącz pozostałe 150 g cukru i 100 ml wody w garnku i ustaw na wysokim ogniu. Gotuj, aż całość zmieni kolor na ciemno-złoto-brązowy, przez około 15 minut. Wymieszaj z masłem do uzyskania karmelu. Następnie przelej do foremki na ciasto. Pokrój ostudzone gruszki na plasterki i delikatnie poukładaj je na ciepłym karmelu.

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj ciasto. Utrzyj masło i cukier do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj jajka, po kolei, dobrze miksując. Dodaj migdały i mieszaj do połączenia. Wylej masę na ciasto na gruszki i piecz w piekarniku przez 30-35 minut. Pozostaw do ostygnięcia w foremce, następnie wyjmij i ostrożnie przewróć na drugą stronę przed podaniem.

 

Przepis: Dean McClumpha

 

Zobacz przepis na inne odwrócone ciasto.

Składniki

  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 200 g jajek (około 4)
  • 220 g mielonych migdałów

 

Karmelizowane imbirowe gruszki

  • 550 g cukru pudru
  • 300 g imbiru, startego
  • 1 laska wanilii, przekrojona
  • 4 gruszki
  • 20 g masła
Reklama
Polub nas na Facebooku