Reklama

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Drożdżowe ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

Czas przygotowania120 minut Ilość osób8 osób Poziom trudnościśrednie

Słodki chlebek podobny do brioszki z korzenną posypką. Idealny na spokojny brunch lub na podwieczorek do herbaty.

1. W rondlu delikatnie podgrzej 3 łyżki mleka do letniej temperatury. Wlej do filiżanki i dodaj drożdże, szczyptę cukru i mąki. Odstaw.

2. Połącz w misce mąkę, sól i dwa rodzaje cukrów. Gdy drożdże zaczną pęcznieć, dodaj mieszankę mąki i wymieszaj z jajkami, mlekiem, masłem i skórką cytrynową. Wyrób na gładkie, elastyczne ciasto. Umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut, aby podwoiło swoją objętość.

3. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Foremkę do pieczenia natłuść masłem i delikatnie podsyp mąką. Umocz ręce w wodzie i nałóż ciasto do foremki do wysokości 3 cm. Pokryj śliwkami (przecięciem do dołu) i posyp cukrem pudrem oraz przyprawami. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut, następnie piecz przez 40 minut lub do momentu, gdy się zezłoci. Posyp cukrem waniliowym, gdy będzie jeszcze ciepłe.

 

W porcji: 395 kcal, 10,8 g tłuszczy (5,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych), 8,9 g białka, 65,3 g węglowodanów, 26,1 g cukrów

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

 

Zobacz inne ciasta ze śliwkami.

Składniki

150 ml mleka, plus dodatkowe 3 łyżki

20 g świeżych drożdży

60 g cukru kryształu

450 g mąki pszennej, plus trochę więcej do podsypania

1/3 łyżeczki soli

1 łyżka cukru waniliowego

2 jajka

80 g masła, w temperaturze pokojowej, plus dodatkowe do natłuszczania

skórka z 1 cytryny

 

Na wierzch

825 g śliwek, bez pestek, pokrojonych na pół i obsypanych 2 łyżkami cukru

3 łyżki cukru kryształu

po małej szczypcie mielonych goździków i cynamonu

1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki cukru waniliowego

Reklama
Polub nas na Facebooku