Reklama

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Przygotowanie

Czas przygotowania75 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Zacznij od wierzchu. Nasmaruj okrągłą foremkę na ciasto o średnicy 23-cm tłuszczem. Następnie roztop masło na patelni. Dodaj cukier i mieszaj, aż całość zacznie się pienić i stworzy blady kolor, około 2-3 minuty. (Jeśli zacznie się rozwarstwiać, zdejmij z ognia i nadal mieszaj) Przelej do foremki na ciasto i wyrównaj wierzch. Układaj śliwki promieniście wokół środka. Odstaw.

2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj jajka partiami (1/4 na raz), mieszając dokładnie za każdym razem. Dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia, sól i ekstrakt waniliowy. Dosyp mąkę. Następnie wymieszaj z migdałami.

3. Wylej masę na śliwki. Umieść foremkę z ciastem na blaszce do pieczenia i piecz przez około godzinę lub do czasu gdy ciasto nabierze złotego koloru i włożony w niego patyczek będzie suchy. Pozwól ciastu odpocząć na kratce przez 2 minuty zanim oddzielisz je od foremki za pomocą noża. Umieść talerz na którym będziesz podawać na wierzchu ciasta i delikatnie je na niego wywróć. Podawaj z sosem waniliowym, crème fraîche lub lodami.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loftus

Składniki

225 g masła

225 g cukru kryształu

4 jajka, roztrzepane z 3 łyżkami mleka

100 g mielonych migdałów

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

150 g mąki pszennej

50 g migdałów, posiekanych lub rozgniecionych w moździerzu

 


Wierzch

125 g masła

150 g cukru brązowego

600 g śliwek, bez pestek, przepołowionych i pokrojonych na 1 cm plasterki

Reklama
Polub nas na Facebooku