Reklama

Czekoladowa tarta z płatkami soli

Czekoladowa tarta z płatkami soli

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób5 osób Poziom trudnościłatwe

Możecie sami wykonać ciasto do tego przepisu, jeśli chcecie, ale z gotowym pójdzie Wam łatwiej. W każdym razie to idealny smakołyk.

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto i użyj go do pokrycia uprzednio natłuszczonej 23 cm foremki na tartę. Przykryj papierem do pieczenia, zasyp suchą fasolą i piecz około 10-15 minut. Następnie zdejmij fasolę i piecz przez kolejne 15 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

2. Do rondla włóż śmietanę, cukier i sól i zagotuj. Zdejmij z ognia jak tylko mikstura zacznie wrzeć. Dodaj masło i czekoladę. Mieszaj, aż składniki się połączą.

3. Odczekaj kilka minut, by dolać mleko. Mieszaj, aż całość stanie się lśniąca. Wylej na foremkę z tartą i pozostaw na dwie godziny w temperaturze pokojowej, aby się ścięła.

4. Posyp płatkami soli. Podawaj ze śmietaną lub lodami.

 

 

Przepis: Kevin Gould

Zdjęcie: Con Poulos

Składniki

300 ml śmietany kremówki

2 łyżeczki cukru kryształu

szczypta drobnej soli morskiej

50 g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

200 g czekolady (70% kakao), połamanej na małe kawałeczki

50 ml pełnotłustego mleka

375 g gotowego, kruchego ciasta

płatki soli morskiej i tłusta kwaśna śmietana lub lody, do podania

Reklama
Polub nas na Facebooku