Reklama

Brownie z czereśniami

Brownie z czereśniami

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż kwadratową 20 cm blaszkę papierem do pieczenia.

2. Roztop masło i czekoladę z 70 % zawartością kakao w misce nad rondelkiem z gotującą się na wolnym ogniu wodą (nie pozwól by miska dotykała wody). Wymieszaj z czereśniami oraz orzechami i zdejmij z ognia.

3. Do innej miski wsyp cukier, następnie przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do czekoladowej masy i wymieszaj aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodaj jajka oraz kawałki czekolady, jeśli ich używasz.

4. Przełóż powstałe ciasto na blaszkę. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut. W środku ma być lekko płynne. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia na blaszce zanim zaczniesz je kroić.

 

Porcja zawiera: wartość energetyczna: 245 kcal, tłuszcze 14,3 (w tym nasycone: 7,2 g), białko: 3,6 g, węglowodany: 25,5 g, cukry 21,7 g

 

Przepis: Paul Dring
Zdjęcie: Kate Whitaker

Składniki

130 g masła

150 g czekolady (70% kakao)

55 g czereśni, wydrylowanych i posiekanych

55 g prażonych orzechów pekan, posiekanych

225 g cukru

55 g kakao

75 g mąki

¾ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jajka, ubite

50 g mlecznej lub ciemnej czekolady, grubo posiekanej (opcjonalnie)

Reklama
Polub nas na Facebooku