Reklama

Limonkowe ciasto

Limonkowe ciasto

Przygotowanie

Czas przygotowania30 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościśrednie

1. Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Aby zrobić spód do ciasta, lekko wysmaruj metalową lub szklaną foremkę o średnicy 22 cm odrobiną stopionego masła. Zmiksuj herbatniki, cukier i pozostałe masło za pomocą robota kuchennego, aż powstanie coś na kształt kruszonki. Przenieś do foremki na ciasto i rozsmaruj na jej dnie i bokach, mocno przyciskając do dołu. Piecz przez 10 minut lub do momentu, gdy się delikatnie przyrumieni. Wyjmij z piekarnika i umieść na kratce, aby się schłodziło.

2. Aby wykonać nadzienie, ubij żółtka w misce. Stopniowo dodawaj mleko skondensowane do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj z sokiem z limonki. Następnie przelej nadzienie na spód do ciasta i wyrównaj łyżką.

3. Włóż ponownie do piekarnika na 15 minut. Następnie schładzaj na kratce. Włóż do lodówki na 6 godzin lub na całą noc.

4. Przed podaniem ubij na sztywno śmietanę. Dodaj śmietanę na wierzch ciasta, zetrzyj jeszcze na górę skórkę z limonki, dla świeższego smaku.

 

Przepis: Andy Harris

Zdjęcie: David Loft

 

Zobacz inne słodkości z cytrusami.

Składniki

4 żółtka jajek

400 ml mleka skondensowanego

6 łyżek świeżego soku z limonki

200 ml śmietany kremówki

skórka z limonki (opcjonalnie), do podania

 


Spód:

12 herbatników

45 g cukru kryształu

135 g roztopionego niesolonego masła

Reklama
Polub nas na Facebooku