Reklama

Muffiny z kawałkami czekolady

Muffiny z kawałkami czekolady

Przygotowanie

Czas przygotowania45 minut Ilość osób10 osób Poziom trudnościłatwe

1. Rozgrzej piekarnik do 190 st C. Nasmaruj foremki na muffiny oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym.

2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ½ łyżeczki soli i odłóż na bok. W dużej misce utrzyj masło z cukrem, aż całość nabierze puszystej konsystencji. Dodaj jajka, jedno po drugim, i ubijaj aż całkowicie się połączą z masą.

3. Dodaj połowę suchych składników i miksuj tylko do połączenia. Następnie wlej jedną trzecią jogurtu. Potem połowę pozostałych suchych składników i kolejną jedną trzecią porcję jogurtu. Na koniec ubij całą resztę. Ale nie zbyt mocno. Wsyp kawałki czekolady. Wlej równe porcje ciasta do foremek i piecz 25-30 minut, aż nabiorą złoto-brązowego koloru. Wyłóż na kratkę do ostygnięcia.

4. W międzyczasie przygotuj lukier. Dodaj kilka kropli soku z granatu do cukru pudru i zmiksuj ze sobą tak, by uzyskać gęstą pastę. Gdy muffiny ostygną, pokryj je lukrem i posyp świeżymi kwiatami dzikiego bzu.

 

Przepis: Lance Edwards
Zdjęcie: David Loftus

 

Lance Edward jest szefem kuchni restauracji Sauce, która towarzyszy w trasie cyrku Giffords. Więcej informacji o cyrku i restauracji na stronie Giffords Circus.  

Składniki

375 g mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

10 łyżek niesolonego masła

200 g cukru

2 jajka

360 ml jogurtu naturalnego

2 solidne garści groszków czekoladowych (lub kawałków czekolady)


Lukier z granatu

odrobina soku z granatu

2 łyżki cukru pudru

kwiaty dzikiego bzu, do przybrania (w sezonie)

Reklama
Polub nas na Facebooku